A következő két évben jelentősen felpörgetné a kibocsátását az orosz Polyus aranybányacég. A vállalat akkor döntött így, amikor a globális aranykitermelés épp csökkenőben van.

Felpörgetné a kibocsátását a legnagyobb orosz aranybányacégnek számító Polyus. Bár a vállalat az idei évre még enyhe csökkenésre számít a kibocsátásban, jövőre és 2023-ra már komoly felpattanást terveznek – írja az RT.com.

A Polyus vezérigazgatója, Pavel Grachev elmondta, a rövidtávú stratégiájuk lényege, hogy növeljék a kitermelést, miközben szinten kívánják tartani a költségeket. Ezzel párhuzamosan pedig stabil osztalékot szeretnének fizetni a befektetőiknek.

Belehúz a kitermelésbe a legnagyobb orosz aranybányacégForrás: AFP

A cég emellett azt tervezi, hogy 2027-ig bányát nyit a kelet-oroszországi Sukhoi Log területén, amely a világ egyik legnagyobb aranytartalékának ad helyet – 540 millió tonna érccel és 40 millió uncia arannyal.

A világ negyedik legnagyobb aranybányacégének számító Polyus egyébként igyekszik lépést tartani a változásokkal, és idén már vízenergiával fedezi az áramszükségletének 90 százalékát – köszönhetően a RusHydróval kötött szerződésének. Ráadásul az orosz társaság az egyetlen olyan nagy bányacég, amely 100 százalékban megújuló energiaforrásokat használ.