ITM államtitkár: A legnehezebb időszakban is nőttek a keresetek

Bodó Sándor, államtitkár
Budapest, 2020. november 3. Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára expozét tart a foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról, támogatásokról, valamint a foglalkoztatás-felügyeletről szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 3-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A legnehezebb, járványidőszakban is nőttek a keresetek Magyarországon - értékelte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán megjelent adatait az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

A KSH közlése szerint áprilisban 440 ezer 600 forint volt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset pedig 293.000 forint volt, mindkettő 10,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Bodó Sándor szerint a kedvező adatok azt jelzik, hogy "túl vagyunk a nehezén". Hozzátette, hogy az adatokat akkor vették fel, amikor - január és április között - a járvány miatti legnehezebb időszakot éltük.

- fogalmazott az államtitkár.

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Felhívta a figyelmet, hogy száz hónapja folyamatosan növekednek a bérek Magyarországon.
Kitért arra is, a versenyszférában 8,7 százalékos bérnövekedés volt, ami azt jelzi, hogy ez a szféra jól teljesített; a közszférában 12,8 százalékos volt a növekedés, ami a kormányzati támogatásoknak is köszönhető - részletezte Bodó Sándor.

Kérdésre elmondta azt is, a legmagasabb a bérek a pénzügyi, a tudományos, a műszaki és a infokommunikációs szektorban voltak. Ugyanakkor jelentős - 35 százalékos - volt a bérnövekedés az egészségügyben is a kormány döntésének köszönhetően - tette hozzá.

Bodó Sándor jelentősnek nevezte a különbséget a szellemi és a fizikai munka után járó bérek között, hiszen az előbbinél az átlag 539 ezer forint, az utóbbinál pedig valamivel több mint 300 ezer forint.