Nem működhet tovább egy pénzügyi vállalkozás

Magyar Nemzeti Bank, MNB, MNB székház, Szabadság tér 9., székház
Vágólapra másolva!
Az MNB visszavonta a CREDIT HOUSE Zrt. hitel- és pénzkölcsön nyújtására, illetve követelésvásárlás pénzügyi szolgáltatásra vonatkozó engedélyét és elrendelte a pénzügyi vállalkozás végelszámolását. Az intézkedés oka többek között, hogy a pénzügyi vállalkozásnem felel meg a hitelintézeti törvény prudens működést meghatározó előírásainak - áll az MNB által kiadott közleményben.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétett határozatában visszavonta a CREDIT HOUSE Magyarország Ingatlanfinanszírozási Hitelezési Zrt. (CREDIT HOUSE Zrt.) pénzügyi vállalkozásként hitel- és pénzkölcsön nyújtására, illetve követelésvásárlásra vonatkozó tevékenységi engedélyét.

A jegybank ezzel együtt a határozat közzétételének napjával elrendelte a pénzügyi vállalkozás végelszámolását,

végelszámolónak– a jogszabályi előírásnak megfelelően – a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t jelölte ki.

Az intézkedés oka, hogy a pénzügyi vállalkozás súlyosan jogsértő magatartásával folyamatosan megszegte a hitelintézeti törvény prudens működést meghatározó előírásait, nem tartotta be a vezető állású személy előzetes engedélyeztetésére és megválasztására vonatkozó jogszabályi előírásokat.

A Magyar Nemzeti Bank székháza Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mint azt a jegybank folyamatos felügyelési tevékenysége során megállapította,

a pénzügyi vállalkozás felügyelő bizottságának 2019. novembere óta nem volt MNB engedéllyel rendelkező és a pénzügyi vállalkozás által megválasztott elnöke,

és a vonatkozó határozati kötelezés ellenére sem adott be erre irányuló engedélyezési kérelmet.

A CREDIT HOUSE Zrt. az elmúlt évben ugyan formálisan eleget tett – a jogszabályban előírt – adatszolgáltatási kötelezettségének, de azt pontatlanul és nem teljes körű tartalommal teljesítette, amivel folyamatosan akadályozta a jegybankot a felügyelési tevékenységének ellátásában. A pénzügyi vállalkozás továbbá nem hajtotta végre az MNB ennek nyomán meghozott határozati kötelezését sem.

A fentiek mellett a CREDIT HOUSE Zrt. honlapján közzétett panaszkezelési szabályzata – a személyes ügyfélfogadási, illetve a panaszok személyes és telefonos közlésére vonatkozó elérhetőségi információi – sem felelt meg a hatályos jogszabályi előírásoknak. Az MNB vezetői levélben és határozatban is felhívta a pénzügyi vállalkozást ezek aktualizálására, amelyet szintén nem teljesített.

A CREDIT HOUSE Zrt. piaci súlya csekély volt, tevékenységi engedélyének visszavonása nincs érdemi hatással a pénzügyi piacokra. A pénzügyi vállalkozás által korábban kihelyezett pénzkölcsönök törlesztéseit az érintett ügyfeleknek szerződéses feltételeiknek megfelelően változatlanul teljesíteniük kell.