Több százmillió felhasználó adatai szivároghattak ki a LinkedIn-ről

linkedin profil
Vágólapra másolva!
A hét elején a RestorePrivacy arról számolt be közleményében, hogy jelentős mennyiségű személyes adatot tartalmazó adatbázis került fel eladásra az internetre, amely a professzionális közösségi szolgáltatást nyújtó vállalathoz, a LinkedInhez köthető. A beszámoló szerint a cég adatbázisának 92 százaléka értintett az adatszivárgási incidensben.
Vágólapra másolva!

Június 22-én állítólag több mint 700 millió LinkedIn felhasználó (a felhasználók 92 százaléka) adataihoz fért hozzá egy hacker, amelyből 1 milliót közzé is tett egy fórumon. A közzétett lista e-mail címeket, teljes neveket, a felhasználók nemét, telefonszámokat, lakcímeket, földrajzi adatokat, LinkedIn felhasználóneveket, profil URL címeket, személyes és szakmai tapasztalatokat és egyéb közösségi fiókok felhasználóneveit tartalmazza.

Illusztráció Fotó / AFP

Egyelőre úgy tűnik, hogy bejelentkezési- vagy egyéb pénzügyi adatok nem kerültek fel a fórumra. A megosztott információk azonban tartalmaznak következtetett jövedelmeket, amely nyilvánosságra hozása komoly veszélyt jelenthet az érintett felhasználókra.

A vállalat szóvivője szerint azonban a közétett lista csak olyan adatokat tartalmazott, amelyek nyilvánosan is megtekinthetőek a felhasználók adatlapján, vagyis nem történt adatvédelmi incidens a cégnél.

Hozzátette, hogy a vállalat folyamatosan azon dolgozik, hogy megvédje tagjainak magánéletét.

Nem ez az első adatszivárgás, amelyet a LinkedIn elszenvedett ebben az évben. Áprilisban a közösségi platform 500 millió profiljának személyes adata szivárgott ki, amelyből a hackerek 2 milliót közzétettek a fórumon, hogy bizonyítsák az adatok valódiságát.