Mától tilos számos egyszer használatos műanyag forgalmazása Magyarországon - videó

egyszerhasználatos eldobható műanyag pohár
Vágólapra másolva!
Klíma- és természetvédelmi célból a magyar kormány július 1-jétől számos egyszer használatos műanyag forgalomba hozatalát megtiltotta, így például a fültisztító pálcikákat vagy a fehér habból készült ételtároló edényeket. Ezekkel a lépésekkel is közelebb kerülünk egy tisztább és zöldebb Magyarországhoz! - írja közösségi oldalán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.
Vágólapra másolva!

A kormányszóvivő videójában megszólal Steiner Attila, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár is, aki elmondja, hogy a kormány július elsejével betiltja egyes egyszer használatos műanyag termékek és az oxidatív úton lebomló műanyagból készült termékek forgalomba hozatalát.

A tiltás olyan termékekre vonatkozik, mint pl. a fültisztító pálcikák, evőeszközök, tányérok, szívószálak, italkeverő pálcikák vagy a léggömböket tartó pálcák.

Szintén betiltásra kerülnek a fehér habból készült ételtároló edények és italtárolók, valamint egyes könnyű műanyag zacskók is - sorolta az államtitkár.

Steiner Attila arról is beszélt, hogy egyes egyszer használatos műanyag termékeknek nemcsak a kivezetése kezdődött meg, de ezzel szinte egyidejűleg 2021. július 3-tól uniós szinten egységes jelölésekkel kell róluk tájékoztatást nyújtani a fogyasztók számára.

Fel kell majd tüntetni, hogy

a termékek műanyagból készültek, tartalmaznak műanyagot, illetve hogy negatív hatást gyakorolnak a környezetre

- tette hozzá az államtitkár.

Szentkirályi Alexandra közölte, hogy a mostani tiltással a jövőben forgalomba nem hozható termékeknek mind lesz megfelelő, de környezetkímélő alternatívája.

A teljes videó: