Az Amazon szén-dioxid-kibocsátása 19 százalékkal emelkedett tavaly, még annak ellenére is, hogy globálisan csökkent a kibocsátás, ahogy a koronavírus-járvány számos iparágban visszafogta az aktivitást.

Jelentősen, közel 20 százalékkal emelkedett 2020-ban az Amazon szén-dioxid-kibocsátása a 2019-es szinthez képest. Ez pedig úgy különösen nagy növekedés, hogy közben a világgazdaság egészében érezhetően csökkent a kibocsátás a koronavírus-járvány hatásai miatt – írja a CNBC.

Az Amazon maga számolt be erről a szerdán kiadott fenntarthatósági jelentésében, melyben közölte, a cég tevékenysége összesen 60,4 millió tonna szén-dioxid kibocsátását eredményezte 2020-ban. Összevetésképpen, a 2019-ben mért 51,17 millió tonnás szén-dioxid-kibocsátás 15 százalékos éves alapú növekedésnek felelt meg.

Mindeközben a globális kibocsátás 7 százalékkal csökkent, köszönhetően annak is, hogy sokan otthon maradtak a járvány miatt, vagyis nem csupán a gazdasági aktivitás, de a globális közlekedés is visszaesett. Egy decemberi kutatás szerint egyébként a tavalyi mindenkori rekordnak számított a szén-dioxid-kibocsátás csökkenésében.

Tavaly tovább nőtt az Amazon szén-dioxid-kibocsátásaForrás: AFP/Denis Charlet

Az Amazon viszont különleges helyzetben volt, mivel az e-kereskedelmi óriásnak éppen a járvány miatt volt nagyon aktív éve. Vagyis a cég maga is épp a megváltozott körülményekkel indokolta a kibocsátás növekedését. A vállalat egyébként tavaly többször is bejelentette, hogy jelentős méretekben van szüksége új munkaerőre, hogy kielégítse a fogyasztói keresletet.

Ezzel együtt meg kell említeni, hogy az Amazon a kibocsátás növekedése mellett 16 százalékkal csökkentette tavaly az úgynevezett „karbonintenzitását". Ez azt mutatja, hogy egy dollárnyi bevételre mekkora szén-dioxid-kibocsátás jut. A társaság ezzel az eredménnyel tartani tudta a saját céljait – hangsúlyozta a jelentés.

A vállalat még 2019-ben tette közzé azt az átfogó tervet, melynek legfontosabb célkitűzése, hogy 2040-re teljesen karbonsemleges legyen a működése. Tavaly júniusban pedig a cég közölte, a tervei szerint 2025-re már csak tiszta energiát használna fel a tevékenységéhez. A tervek között szerepel az is, hogy a cég elektromos autókat integrál a szállítási hálózatába, és rendeltek is 100.000 elektromos járművet a Riviantól, melyek 2030-ig kerülnek az utakra.