Hamarosan szerte a világon elérhető lesz Elon Musk internete

Elon Musk, Starlink, műholdas hálózat, műhold, SpaceX
This files handout photo released by SpaceX on May 16, 2019 shows Falcon 9 ready for the second launch of 60 Starlink satellites from Space Launch Complex 40 at Cape Canaveral Air Force Station in Cape Canaveral, Florida. - SpaceX on July 11, 2020, delayed the launch of a rocket due to take 57 mini-satellites into space as part of plan to build an orbiting, global broadband internet system. The company tweeted that it was postponing the 10th Starlink mission "to allow more time for checkouts." It said it was working to identify a new launch window. (Photo by Handout / SPACEX / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SPACEX " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Elon Musk Starlink elnevezésű műholdas hálózata jó úton halad affelé, hogy augusztusra a szélessávú internetszolgáltatása elérhetővé váljon szinte az egész világ számára – számolt be róla a Bloomberg. A program célja, hogy olyan helyeken is képes legyen használható sebességű netkapcsolatot biztosítani, ahol eddig nem volt erre lehetőség.
Vágólapra másolva!

A Starlink program még 2019 májusában vette kezdetét, amelynek keretében műholdakat állít pályára a SpaceX vállalat internetes kiszolgáló hálózat számára. Az Origo korábban megírta, hogy eddig 1500 eszközt bocsátottak fel az űrbe, hogy gyors internetszolgáltatást biztosítsanak a fogyasztók számára a világ legtöbb pontján, ahol a hagyományos szálas vagy vezeték nélküli hálózatok nem elérhetők.

A SpaceX Falcon 9-es rakétája látható a képen Forrás: AFP/Handout

A Bloomberg beszámolójából kiderült, hogy a program akár augusztusra képes lesz szélessávú internetelérést szolgáltatni a világ minden pontjára, kivéve a sarkvidékekre.

Annak érdekében, hogy az előbb említett területeket is lefedje, a vállalat jövőre tervezi elindítani a Starlink szatellitjeinek új verzióját. Jelenleg a műholdas hálózat körülbelül 30 terrabit adatot mozgat másodpercenként, 20 ms késés mellett. Azonban ezt hálózati válaszidőt Elon Musk tovább szeretné csökkenteni.

Továbbá Elon Musk elmondása szerint lehet, hogy a SpaceX vállalatnak további 20-30 milliárd dollár beruházásra lesz szüksége a programba ahhoz, hogy fent tudja tartani versenyképességét. Mindemellett a szolgáltatás jelenleg 69 ezer aktív felhasználóval rendelkezik, ami a következő 12 hónapban akár a félmilliót is elérheti.