Elképesztő adatok láttak napvilágot az ingatlanpiac első félévéről

Építkezés, házépítés, ingatlan, lakás, ingatlanfejlesztés, ingatlanpiac, CSOK
Építkezés házépítés stock - XIII. kerület és IV. kerület és Dagály uszoda 2í16 február 26-án
Vágólapra másolva!
A Duna House közzétette havi tranzakciószám becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2021 júniusában, országosan 13.615 ingatlan adásvétel bonyolódott, valamint 115 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
Vágólapra másolva!

Az előző hónaphoz képest minimális csökkenéssel, de még mindig aktív piaccal indul a nyár a lakóingatlanpiacon - olvasható a cég közleményében.

A Duna House által becsült 13.615 darab tranzakció így is az elmúlt 5 év legerősebb júniusi piacát jelöli,

amely 2019 azonos időszakához képest 29 százalékos növekedést jelent, a tavalyi, pandémia utáni piacélénküléshez viszonyítva pedig közel 22 százalékkal volt több adásvétel idén.

2021 első félévében így összesen közel 83 ezer adásvétellel zárhat a piac, ami szintén jelentősen túlszárnyalja az elmúlt 5 év féléves eredményeit.

A bal oldali ábra a KSH adatbázisából a magánszemélyek között létrejött tranzakciók számát, míg a jobb oldali grafikon a Duna House tranzakciószám becslését szemlélteti:

Forrás: Duna House

Márciustól kezdve erős felfutásban van a hazai jelzálogpiac, ami továbbra is tartja ezt a tendenciát. Az MNB tényadatai szerint májusban megdőlt az eddigi rekord, hiszen több mint 120 milliárd forint értékű jelzáloghitelt igényelt a magyar lakosság lakáscélra.

A Duna House Pénzügyek becslése alapján

júniusban 115 milliárd forintos volumennel zárhatott a piac, ami ugyancsak kimagasló eredményt és az év második legerősebb hónapját jelöli.

Ez a töretlen népszerűségű otthonfelújítási támogatásnak is köszönhető. 2021 második negyedévét vizsgálva – két tény- és egy becsült adat alapján – több mint 342 milliárd forint értékű jelzáloghitel realizálódott a piacon, féléves szinten pedig közel 576 milliárd forintot helyeztek már ki.