A befektetési bankok döntő többsége azzal számol, hogy az európai részvénypiac teljesítménye idén maga mögé szorítja az Egyesült Államokat. Mi több, az elemzők szerint ez a trend még 2022-ben is fennmaradhat, ahogy az európai gazdaságok egyre lendületesebben állnak talpra.

Nagy éve lehet az európai részvénypiacnak, és a lendület még 2022-ben is kitarthat, vélik a befektetési bankok, melyek elemzői azzal számolnak, hogy az európai részvénypiacok teljesítménye lenyomja majd Wall Streetet a következő hónapokban – írja a CNBC.

Az eurózóna legfrissebb gazdasági adatai is arra utalnak ugyanis, hogy az öreg kontinens országai lendületesen állnak talpra a koronavírus-járvány nehézségeiből, ami pedig a vállalatok részvénypiaci teljesítményére is igen kedvező hatással van. Legutóbb ezt bizonyította, hogy az eurózóna beszerzési menedzserindexei (PMI) pozitív rekordot döntöttek, ami arra utal, hogy a gazdaság széles körében erős júniusra számítottak az iparági szereplők.

Ezt a trendet pedig már a részvénypiaci befektetők is érzik. A befektetési alapoknál az európai piacra irányuló tőkebeáramlás hat éve nem volt ilyen erős, ráadásul az amerikai és az ázsiai befektetők is nettó vásárlók lettek az európai részvénypiacon – mondják a Goldman Sachs elemzői.

Globális viszonylatban is kiemelkedően erős éve lehet az európai részvénypiacnakForrás: AFP/Daniel Roland

Közben a páneurópai Stoxx 600 részvényindex idén eddig több mint 14 százalékos pluszban van. A lendületet jól mutatja, hogy a Goldman szakértői áprilisban még azzal számoltak, hogy a mutató a következő 12 hónapban 10 százalékot fog erősödni – akkor a Stoxx 600 idei éves emelkedése még csak 3,7 százalékos volt.

A Morgan Stanley elemzői szintén arra számítanak, hogy több mint két évtized után az európai részvénypiac maga mögé szorítja majd a világ vezető régióit. Graham Secker, a bank európai részvénypiaci stratégája úgy látja, jelenleg egyértelműen érezhető a globális befektetők vásárlási kedve az európai piacon, ami várhatóan nem hetekig, hanem inkább hónapokig tart majd.

A Barclays vezető európai részvénypiaci stratégája, Emmanuel Cau emellett hozzátette, most úgy tűnik, hogy az amerikai növekedés épp éri el a tetőpontját, és várhatóan az amerikai jegybank le fogja venni a lábát a gázpedálról, vagyis a szigorúbb monetáris politika visszafogja az amerikai felfutást. Ezzel szemben viszont az európai talpra állás előtt még jelentős mozgástér látható, vagyis a befektetők igyekeznek meglovagolni a hullámot.

A Stoxx 600 részvényindex idei teljesítményeForrás: Investing.com

Cau kiemelte, arra számítanak, hogy ez a lendület 2022-ben is kitart majd, ahogy a magánszektor költései tartósan erősek maradnak, a bankok általában jó állapotban vannak, a kormányzati költségvetések pedig szintén támogatják a növekedést.

Végül érdemes megemlíteni, hogy a Saxo Bank vezető részvénypiaci stratégája, Peter Garnry szerint az európai gazdaság két fontos területen is jó pozícióban van ahhoz, hogy a világ élvonalába kerüljön: az egyik a dekarbonizáció, a másik pedig a zöld technológiák fejlesztése.

Vagyis a következő hónapokban az európai részvénypiac kerülhet a befektetők fókuszába, és a kontinens nemzetközi előnye akár hosszú hónapokig is kitarthat.