Az európai részvénypiac lehagyhatja a Wall Streetet idén

Stock Exchange, Frankfurt, Germany bull carnivore bear frankfurt stock exchange stock exchange country europe built structure statue sculpture art structures landmark architecture trade finance central europe german frankfurt germany outdoors travel leisu
Stock Exchange, Frankfurt, Germany
Vágólapra másolva!
A befektetési bankok döntő többsége azzal számol, hogy az európai részvénypiac teljesítménye idén maga mögé szorítja az Egyesült Államokat. Mi több, az elemzők szerint ez a trend még 2022-ben is fennmaradhat, ahogy az európai gazdaságok egyre lendületesebben állnak talpra.
Vágólapra másolva!

Nagy éve lehet az európai részvénypiacnak, és a lendület még 2022-ben is kitarthat, vélik a befektetési bankok, melyek elemzői azzal számolnak, hogy az európai részvénypiacok teljesítménye lenyomja majd Wall Streetet a következő hónapokban – írja a CNBC.

Az eurózóna legfrissebb gazdasági adatai is arra utalnak ugyanis, hogy az öreg kontinens országai lendületesen állnak talpra a koronavírus-járvány nehézségeiből, ami pedig a vállalatok részvénypiaci teljesítményére is igen kedvező hatással van.

Legutóbb ezt bizonyította, hogy az eurózóna beszerzési menedzserindexei (PMI) pozitív rekordot döntöttek, ami arra utal, hogy a gazdaság széles körében erős júniusra számítottak az iparági szereplők.

Ezt a trendet pedig már a részvénypiaci befektetők is érzik. A befektetési alapoknál az európai piacra irányuló tőkebeáramlás hat éve nem volt ilyen erős, ráadásul az amerikai és az ázsiai befektetők is nettó vásárlók lettek az európai részvénypiacon – mondják a Goldman Sachs elemzői.

Globális viszonylatban is kiemelkedően erős éve lehet az európai részvénypiacnak Forrás: AFP/Daniel Roland

Közben a páneurópai Stoxx 600 részvényindex idén eddig több mint 14 százalékos pluszban van. A lendületet jól mutatja, hogy a Goldman szakértői áprilisban még azzal számoltak, hogy a mutató a következő 12 hónapban 10 százalékot fog erősödni – akkor a Stoxx 600 idei éves emelkedése még csak 3,7 százalékos volt.

A Morgan Stanley elemzői szintén arra számítanak, hogy több mint két évtized után az európai részvénypiac maga mögé szorítja majd a világ vezető régióit. Graham Secker, a bank európai részvénypiaci stratégája úgy látja,

jelenleg egyértelműen érezhető a globális befektetők vásárlási kedve az európai piacon, ami várhatóan nem hetekig, hanem inkább hónapokig tart majd.

A Barclays vezető európai részvénypiaci stratégája, Emmanuel Cau emellett hozzátette, most úgy tűnik, hogy az amerikai növekedés épp éri el a tetőpontját, és várhatóan az amerikai jegybank le fogja venni a lábát a gázpedálról, vagyis a szigorúbb monetáris politika visszafogja az amerikai felfutást. Ezzel szemben viszont az európai talpra állás előtt még jelentős mozgástér látható, vagyis a befektetők igyekeznek meglovagolni a hullámot.

A Stoxx 600 részvényindex idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Cau kiemelte, arra számítanak, hogy ez a lendület 2022-ben is kitart majd, ahogy a magánszektor költései tartósan erősek maradnak, a bankok általában jó állapotban vannak, a kormányzati költségvetések pedig szintén támogatják a növekedést.

Végül érdemes megemlíteni, hogy a Saxo Bank vezető részvénypiaci stratégája, Peter Garnry szerint

az európai gazdaság két fontos területen is jó pozícióban van ahhoz, hogy a világ élvonalába kerüljön: az egyik a dekarbonizáció, a másik pedig a zöld technológiák fejlesztése.

Vagyis a következő hónapokban az európai részvénypiac kerülhet a befektetők fókuszába, és a kontinens nemzetközi előnye akár hosszú hónapokig is kitarthat.