Idén még komoly veszteséget jelent a világgazdaságnak a gyengébb turizmus

Empty beaches in Turkey Iztuzu BEACH EMPTY PLACE travel TOURISM recession trips
Empty beach chairs stand on Iztuzu beach in Dalyan, Turkey, 6 October 2016. Photo: Jens Kalaene - NO WIRE SERVICE -
Vágólapra másolva!
Noha a világgazdaság és a globális turizmus már elkezdett talpra állni a koronavírus-járvány miatti megrázkódtatásokból, még idén is hatalmas veszteséget jelentenek a gazdaságok számára a turisztikai kiesések. Egyes országok pedig különösen nehéz időszakkal kell szembesüljenek.
Vágólapra másolva!

A világgazdaság számára ebben az évben összesen akár 4000 milliárd dolláros veszteséget jelenthet a turizmus gyengélkedése a koronavírus-járvány elhúzódó hatásai miatt – írja a The Guardian az ENSZ jelentése alapján. A kutatás kiemeli, hogy a háttérben az áll, hogy a világban igen nagy eltérések vannak a vakcináció tekintetében, és ezért a fejlődő országok nehezebb helyzetben vannak turisztikai szempontból is.

A jelentés alapján Törökország és Ecuador lehet az idei év két nagy vesztese a nemzetközi turizmusban, de a turisták olyan régi kedvencei is keményen érintettek, mint Spanyolország, Görögország vagy Portugália.

Utóbbi országok azonban profitálhatnak abból, hogy az erősebb gazdaságokban egyre gyorsabban haladnak az oltási programok.

Összevetésképpen, csak a turisztikai szektor olyan mértékű kiesést jelenthet idén a világgazdaság számára, mintha hirtelen lekapcsolnák Nagy-Britannia gazdaságának 85 százalékát. Ha pedig a tavalyi és az idei (becsült) veszteségeket összeadjuk, annak mértéke olyan, mintha Németország gazdasági aktivitása két évre teljesen lenullázódna.

Törökországot érinti a legrosszabbul a turizmus tartós gyengélkedése Forrás: Picture-Alliance/AFP/Jens Kalaene

A jelentés által felvázolt legrosszabb forgatókönyv szerint idén megismétlődik a tavalyi év zuhanása, amikor a turisták száma 74 százalékkal maradt el a 2019-es adatoktól – ez nagyjából egymilliárd utazás kiesését jelenti.

A legjobb forgatókönyv szerint az alacsony vakcinációs aránnyal rendelkező országokban nem javul a ráta jelentősen, azonban a magas vakcinációval bíró országokban már a tavalyinál sokkal kisebb, csupán 37 százalékos lesz a turistaszám visszaesése egy normális évhez képest.

Mindkét forgatókönyv szerint Törökország lenne az év legnagyobb vesztese a turizmusban. A legjobb esetben 7,8 százalékos, a legrosszabb esetben pedig 9,1 százalékos gazdasági visszaeséssel.

A jelentés kiemeli, hogy a török gazdaságnak nagyjából 5 százalékát adja a turizmus, a turistaszám tavalyi visszaesése pedig 69 százalékos volt.

Ecuador GDP-je legjobb esetben 7,5, legrosszabb esetben 9 százalékkal csökkenhet, míg a harmadik legrosszabb helyzetben lévő Dél-Afrikában 6,9, illetve 8,1 százalékos lehet a gazdasági zsugorodás a legjobb és legrosszabb forgatókönyv alapján.

Számos iparágat nehéz helyzetbe hoz a turisták hiánya Forrás: robertharding/Ruth Tomlinson/Ruth Tomlinson

Az európai turisztikai kedvencek körében Spanyolország 7 százalékos, Portugália és Görögország pedig 8-8 százalékos esésre számíthat az ENSZ jelentése szerint.

Régiós bontásban az látszik, hogy Közép-Amerika szenvedheti el idén a legnagyobb veszteségeket.

A térség GDP-je ugyanis potenciálisan 11,9 százalékkal zsugorodhat.

A második legrosszabb helyzetben Afrika van, ahol a gazdaság 9,3 százalékos visszaesését prognosztizálta az ENSZ jelentése. Délkelet-Ázsiában pedig 8,3 százalékos lehet a csökkenés.

A jelentés egyébként egyszerre számolt a turizmus közvetlen gazdasági hatásaival (szállodák, éttermek stb.), illetve a közvetett hatásokkal is, melyek közé olyan iparágak tartoznak, mint az élelmiszeripar, a kiskereskedelem, a kommunikáció vagy a közlekedés.

Az ENSZ jelentést készítő szervének (Unctad) vezetője, Isabelle Durant kiemelte,

a globális vakcináció előrehaladására van szükség ahhoz, hogy egyfelől az országok megvédjék a dolgozóikat,

másfelől, hogy a turizmus megfelelően talpra tudjon állni.