A Vale bányaipari óriás jelentése szerint vezető nélküli óriási bányadömpereik mérföldkőhöz értek a napokban: az általuk mozgatott kőzet mennyisége elérte a 100 millió tonnát. A Brucutu bánya Brazília egyik legfontosabb bányászati területe, ahol a vállalat vasércet hoz felszínre.

A területen 2016-ban álltak szolgálatba az első önvezető nehézgépjárművek. 2018-ra a bánya lett az első olyan Brazíliában, ahol csak autonóm teherjárművek üzemelnek, 2019-ben már 13 működött azokból a telephelyen. Az általuk mostanáig szállított 100 millió tonna megfelel 35 ezer futball stadion összesített súlyának - közölte a vállalat.

A járművek összesítve 1,8 millió kilométert tettek meg, ez nagyjából annyi, mintha az Egyenlítő mentén 46-szor kerültek volna meg a Földet. Ám ami még ennél is fontosabb: az öt éves működésük alatt egyetlen önvezető dömper sem okozott, illetve nem volt érintett egyetlen üzemi balesetben sem a bánya területén. Ugyanakkor segítségükkel jelentősen csökkent a termeléshez kapcsolódó károsanyag-kibocsátás, miközben a bánya termelékenysége nőtt.

A képen egy Komatsu dömper, ezzel a vállalattal működött együtt a bányacég az önvezető járművek beszerzésébenForrás: AFP/Ariel Marinkovic

A 240 tonna szállítókapacitással rendelkező járműveket egy összetett számítógépes rendszer irányítja, GPS-sel, radarkövetéssel és mesterséges intelligenciával felvértezve, a bánya bejáratától egészen a lerakodási területig. A cég a kedvező tapasztalatok alapján bejelentette, hogy 2024-ig brazíliai telephelyein összesen 50-re kívánja növelni önvezető dömpereinek számát 400 millió dolláros ráfordítással - írja a Mining.com.