Magyarország kiemelt célkitűzése valamennyi szervezet gazdálkodása átláthatóságának növelése, írta Orbán Balázs közösségi oldalán.

A jelentős anyagi erőforrással rendelkező szervezetek komoly befolyást tudnak gyakorolni a közéletre, így a részükre nyújtott pénzügyi támogatások átláthatóságának növelése közérdek, amit az Európai Bíróság a korábbi magyar szabályozás vizsgálata során is megerősített, írta a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumának elnöke.

A héten megjelent szabályozás is ezt a közérdekű célt szem előtt tartva született, és az átláthatóság érdekében szűkíti a névtelen támogatások körét, miközben nem célja a más szervezetekre, például a pártalapítványokra, vonatkozó szabályokhoz képest szigorúbb szabályok megalkotása.

Ezért arról tudok tájékoztatni mindenkit, hogy a Kormány a rendelet módosításával egyértelművé fogja tenni, hogy az eddigiekhez képest ugyanolyan feltételek mellett lesz biztosított a jövőben is az 500 ezer forint alatti adományok felajánlása, miközben a nagyobb összeget adományozók esetében erősödik az átláthatóság követelménye.