A hatalmas Nemzeti Atlétikai Stadion ellenpontja lesz az a 168 méter hosszú, légies és karcsú gyalogos- és kerékpáros híd, amely a sportrendezvények alkalmával a sportolókat szállító kisebb járművek átvezetését is szolgálja majd.

Folyamatosan zajlanak a Beruházási Ügynökség BMSK Zrt. megvalósításában épülő Nemzeti Atlétikai Stadion munkálatai - írja a Magyarépítők.hu. A fővárosi Rákóczi híd és a Csepel-sziget északi csücske közötti területen épülő új sportkomplexumhoz kapcsolódik - a „Robinson hídnak" is nevezett - osztószigeti gyalogoshíd kivitelezése, amelyet alvállalkozóként a Hídépítő Zrt. végez, míg a híd tervezője a Speciálterv Építőmérnöki Kft.

A Dél-Pest és Csepel között a ráckevei Duna-ág torkolata felett megvalósuló gyalogos és kerékpáros híd sportrendezvények alkalmával a sportolókat szállító kisebb járművek átvezetését is szolgálja majd. A híd egy egypilonos ferdekábeles hídszerkezet acél anyagú pilonnal és ferde kábelekre függesztett acél főtartóval. Az így kialakuló innovatív, világviszonylatban is ritka, úgynevezett hibrid szerkezet a híd teherbírását növeli, és dinamikai tulajdonságait javítja.

A képre kattintva tekintse meg galériánkat:

Karcsú, légies szerkezetet álmodtak meg a híd tervezőiForrás: Specialterv

 A műtárgy hivatalos neve "osztószigeti gyalogoshíd". Ehhez tudni kell, hogy az osztósziget egy vízépítési műszaki fogalom, amelyet a ráckevei Duna-ág két csatornáját elválasztó, részben mesterséges létesítményre használnak.

De egyes források szerint ezt a szigetet Robinson-szigetnek is hívják, ez pedig a tervezők szerint az "osztószigeti híd"-nál érdekesebb elnevezés lenne.

Nézze meg a videót a különleges fejlesztésről:

 

A híd járófelületének szélessége 7 méter lesz, az alaprajzilag íves hídpálya hossza 168 méter, amely 53 kábellel lesz egy 65 méter magas karcsú pilonra felfüggesztve.

A híd szerkezetét transzparens, légies forma jellemzi. A pilon - a tervezők szándékai szerint - magas és karcsú, méltó ellenpontja a szomszédban létesülő terjedelmes stadionnak. Szimbólumrendszerében a férfi-nő eklektika rivalizál a szerkezetekben.