Kiderült, melyik amerikai államban adták el a legtöbb lőfegyvert

Washington State Gun Stores Vow To Stay Open Despite Orders To Shutdown Coronavirus Pandemic maszk koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség Washington USA fegyver fegyverbolt üres eladott szétkapkodott
Washinton Állam-beli fegyverüzlet (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Összesen 15 százalékkal nőttek az amerikai fegyvereladások az idei első fél évben, és olyan szintre emelkedett az értékesítés, amire 1998 óta nem volt példa az USA-ban. Most az is kiderül, melyik államban adták el a legtöbb lőfegyvert.
Vágólapra másolva!

Az USA-ban az idei első fél évben 22.243.220 darab fegyvert adtak el, ami 15 százalékos növekedésnek számított 2020 első fél évéhez képest.

Ilyen magas első féléves számra pedig 1998 óta nem volt példa az Egyesült Államokban.

A 24/7 Wall Street elemzése azonban rámutat, hogy az idei első fél év nem meglepő, azt tekintve, hogy a tavalyi év egészében 40 százalékkal, 39.695.315-re nőtt az eladott fegyverek száma.

Az FBI pedig követi a fegyvereladásokat, és listát is közöl arról, hogy az egyes államokban hogy alakult az értékesítés. Az államokban minden hónapban közzéteszik az eladott fegyverek számát. Az FBI 1999 óta követi a teljes éves adatokat.

Noha a koronavírus-járvány időszakában látszott egy kiugrás a fegyvervásárlások terén, most különösen érdekes, hogy

megjelentek új vásárlók is a kezdeti hullám lecsengését követően.

Az adatok alapján ugyanis jelenleg minden ötödik amerikai az első fegyverét vásárolta.

Az amerikaiak alaposan bevásároltak fegyverekből az elmúlt hónapokban Forrás: AFP/2020 Getty Images/Karen Ducey

Az első fegyverüket vásárlók körében jelenleg a félautomata kézifegyverek a legnépszerűbbek, kétszeresen felülmúlva a második legnépszerűbb típusnak számító shotgunt.

Egyébként a tavalyi és a 2019-es növekedés az eladásokban nem annyira szokatlan, tekintve, hogy 1999 óta folyamatos a növekedés – a 25 milliós éves számot 2016-ban sikerült először átlépni, míg a 20 milliós határt 2013-ban.

Az államok között azonban egészen különösnek számít Illinois, ahol a legtöbb fegyvert (6.050.704-et) adták el az idei első fél évben.

Ez a szám pedig elképesztően nagy, amit az is mutat, hogy miközben az állam az amerikai összlakosság mindössze 4 százalékának ad otthont, a teljes országos fegyvereladás 27 százalékát ebben az államban realizálták.

A második helyre Kentucky futott be 1.651.442 darabbal. Ez mindössze a teljes amerikai fegyvereladás 7 százaléka volt az idei első hat hónapban, de úgy kiugróan nagy szám, ha azt nézzük, hogy az állam az amerikai összlakosság mindössze 1,3 százalékának ad otthont.