Csincsillákra már félmillió dollárt költött egy aranybányacég, de lehet, hiába

csincsilla
Csincsillákon múlhat a chilei aranybánya sorsa
Vágólapra másolva!
Folytatódik a nagy chilei csincsillasztori. Egy dél-afrikai bányacég ugyanis olyan területen épít aranybányát Chilében, ahol az állam által kiemelten védett csincsillák élnek, és a hatóságok szerint a vállalat nem megfelelően telepítette át az állatokat. Hamarosan megjön a vizsgálat eredménye, amin eldőlhet a bányaprojekt jövője.
Vágólapra másolva!

A következő néhány hónapban eldőlhet a dél-afrikai Gold Fields aranybányacég chilei projektjének jövője. A chilei környezetvédelmi hatóság ugyanis hamarosan (közlésük szerint „a következő hónapokban") döntést hoz arról, hogy a bányacég megfelelően telepített-e át a kiemelten védett rövidfarkú csincsillákat a területről – írja a Mining.com.

Bár elsőre a történet különösnek tűnhet, Chilében rendkívül komolyan veszik a csincsillák sorsát, mivel a térségben őshonos állat már csak Chile egyes területein él szabadon, nagyobb kolóniákban

– miután az évszázados vadászat után veszélyeztetett fajjá vált.

Itt jön a képbe a Gold Fields bányacég, amely 2020 óta folyamatosan próbál együttműködni a chilei hatóságokkal a Salares Norte nevű aranybánya megépítésén, hogy hozzáférjen a térség hatalmas aranylelőhelyéhez. Az állatok áttelepítésének nem mindennapi ügyéről, költségeiről a közelmúltban az Origo is beszámolt, ebben a cikkében.

A csincsillák továbbra is blokkolják a nagy chilei aranybányaprojektet Forrás: Shutterstock

Tavaly novemberben viszont a hatóságok leállíttatták a projekt fejlesztését, miután kiderült, hogy egy 25 csincsillából álló kolónia egyik tagjának eltört a lába, kettő pedig elpusztult.

A hatóságok azt gyanították, hogy

a bányacég nem megfelelően kezdte el áttelepíteni a kolóniákat a területről, ezért azonnal közbeléptek.

Az áttelepítési szabályok pedig nagyon szigorúak. A chilei kormány engedélye szerint egyhuzamban csak maximum kétszer 10 napig lehet megkísérelni befogni az állatokat. Ha ez nem sikerül, akkor 20 napos szünetet kell tartani, hogy a lehető legkevésbé zavarják meg a csincsillák életét.

Most pedig a szabályozó hatóság vezetője, Cristobal de la Maza közölte,

felmerült, hogy olyan súlyos hibákat követett el a cég az állatok áttelepítése során, melyek miatt meg is bírságolhatják a vállalatot, illetve felfüggeszthetik a környezetvédelmi engedélyét.

Egy aranybánya távlati képe Mexikóban (illusztráció) Forrás: AFP/Pedro Pardo

A Gold Fields nem kommentálta a híreket.

A vállalat egyébként tavaly augusztus óta közel félmillió dollárt (mintegy 150 millió forintot) fordított a csincsillák áttelepítésére.

A bánya teljes fejlesztési költsége a források szerint 860 millió dollárra rúg, és mintegy 3,5 millió uncia arany kitermelését remélik onnan.

A lelőhelyen jelentős mennyiségű ezüst is található, így a projekt teljes értéke a jelenlegi árfolyamok mellett nagyjából 6,3 milliárd dollár.

A Gold Fields tervei szerint a bánya megépítése 2022 végére fejeződhet be, és 2023-ban már megkezdődhet a kitermelés. Mindazonáltal a csincsillák még bőven okozhatnak izgalmakat a projekt kapcsán.