Kémek küldtek jelentést arról, mennyit fogyott Kim Dzsongun

KIM Dzsong Un
Phenjan, 2021. június 19. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára beszél a párt központi bizottság ülésének negyedik napján Phenjanban 2021. június 18-án. MTI/EPA/KCNA
Vágólapra másolva!
Dél-Korea hírszerzőinek jelentése szerint az elzárkózó latorállam, Észak-Korea első számú vezetője, Kim Dzsongun nagyjából 44 fontot, azaz 10 és 20 kilogramm között veszíthetett súlyából.
Vágólapra másolva!

A hírszerzői jelentést Dél-Korea képviselői testületének tagjai osztották meg a nyilvánossággal, írja a Bloomberg. A kémek szolgáltatta jelentésre támaszkodva a képviselők azt mondták,

semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy a latorállam vezetője általános egészségügyi állapotának romlása miatt veszített látványosan súlyából.

Ha ez így lenne - fogalmazott egyikük -, akkor lennének jelei annak, hogy orvosi eszközöket és gyógyszereket szállítanak arra a klinikára, amely Kim egészségi állapotáért felelős, ez azonban nincs így. Hozzátette azt is, hogy információik szerint Kim Dzsongun folyamatosan több órás, kimerítő értekezleteket vezényel le, és egyáltalán nincs semmi szokatlan a járásában sem.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára beszél a párt központi bizottság ülésének negyedik napján Phenjanban 2021. június 18-án Forrás: MTI/EPA/KCNA/-

Mint emlékezetes, a most vélhetően 37 éves vezető idén májusban hosszabb időre eltűnt a nyilvánosság elől hazájában, majd amikor júniusban egy videófelvételen felbukkant, láthatóan soványabb volt. A szigorú állami kontroll alatt tartott média meg is lovagolta az ügyet, és arról számolt be, hogy az állampolgárok könnyekben törtek ki akkor, amikor meglátták a némileg lefogyott vezetőt. Egyes feltételezések szerint a súlycsökkenés összefüggésben lehet azzal, hogy a vezető így akarja támogatását megerősíteni, amelynek meggyengülése a súlyos helyzetben lévő gazdaság miatt következhetett be.

Kim Dzsongun súlyának alakulását azért követik szoros figyelemmel a kémek és a hírszerzők, mert akár a phenjani rezsim belső ügyeiről, várható lépéseiről is árulkodhat a változás. A lényegében örökletes dinasztiaként az országot irányító Kim-családban ugyanis igen gyakoriak a szívproblémák. Egy 2020. novemberében szállított kémjelentés szerint Kim súlya akkor 140 kilogrammot nyomhatott. Most azonban nem közöltek információt súlyáról, tehát nem lehet pontosan tudni, a 10 és 20 kilogramm közé tett súlycsökkenés mennyiből következett be.

Egy másik képviselő pedig arról beszélt most, hogy ahogy egészségromlásnak nincs látható jele a vezetőnél, úgy arra sincs bizonyíték, hogy megkapta volna a vakcinát a koronavírus ellen. A képviselő megjegyezte:

Észak-Korea gazdasága igen rossz állapotban van, a fő partnerével, Kínával bonyolított kereskedelem az idei év első öt hónapjában mintegy 81 százalékkal visszaesett a korábbi év azonos időszakához képest.

A phenjani 4-es számú általános iskolát fertőtlenítik az intézmény dolgozói 2021. június 30-án Forrás: MTI/AP/Csa Szong Ho

Kim Dzsongun súlyvesztésének különös színezetet ad, hogy minden jel szerint az országot komoly élelmiszerkatasztrófa fenyegeti, részben a tavalyi év termést elpusztító tájfunos időjárása miatt, részben a járvány ellen nagyon korán elrendelt szigorú határzár okán. Figyelemre méltó, hogy az élelemhiány súlyosságát részben maga Kim Dzsongun is elismerte a közelmúltban, erre pedig nem nagyon van példa a rezsim és vezetőjének hivatalos kommunikációjában, mely általában sikerekről és erődemonstrációról szól.