Metrót kap a világ egyik legdrágább fővárosa

Angola 2022-ben kezdi meg a luandai vasút építését, metró, építkezés, beruházás
Prototype light rail train for future Luanda, Luanda Province, Angola Africa metro transit system. Photographed in China
Vágólapra másolva!
Angola az ENSZ ajánlást megfogadva felszíni metrót kíván létesíteni fővárosában, Luandában – adta hírül az AfricaNews hírportál.
Vágólapra másolva!

Afrika megavárosainak fejlődését a modern infrastruktúra hiánya hátráltatja. A Lagos-tól Kinshasáig, Luandától Abidjanig a nagyobb utak, metrók, buszrendszerek és hidak iránti igény messze meghaladja a folyamatban lévő vagy tervezett beruházásokat.

Az ENSZ azt ajánlja, hogy 2030-ra az országok valósítsanak meg olyan megoldásokat a fenntartható városi növekedés érdekében, amelyek mobilitása környezetbarátabb.

E cél elérése érdekében kíván Angola felszíni metrót indítani fővárosában, Luandában.

- mondta Ricardo de Abreu közlekedési miniszter Luandában.

A tervezett metró prototípusa Forrás: Twitter/A-B-P Ministries

A Siemens Mobility német közlekedési vállalat fogja megépíteni a sínpályát az angolai állam és a magánszektor együttműködésével. A német kormány ígéretet tett arra, hogy segít a Siemensnek a projekt finanszírozásában.

A becslések szerint a teljes vonal 149 kilométer hosszú útvonalat fed majd le, és mintegy 3,5 milliárd dollárba kerül majd.

A metró nem a föld alatt, hanem a földfelszín feletti sínpályán közlekedik majd.

Luanda, az olajban gazdag Angola fővárosa 8 millió embernek ad otthont. Ez a szám 2030-ra várhatóan 12 millióra nő. Afrika egyik legnagyobb városa azonban a modern tömegközlekedési rendszer hiánya miatt gyakoriak itt a közlekedési dugók.

Luanda a világ drága városai közé tartozik, egyben a világ egyik legdrágább fővárosa. Ez annak köszönhető, hogy a város központja virágzó üzleti negyednek ad otthont, olyan szolgáltatási színvonallal, mely megfelel a legkényesebb nyugati igényeknek is - persze ehhez illeszkedő árakkal. A metropolisz az ország kulturális és kereskedelmi központja is egyben, így rendszeresen elől végez a megélhetési indexekben, azaz kifejezetten költséges dolog a városban letelepedni.