Egyszerűbben árulhatnak a termelők

Kőröstej
Hajdúböszörmény, 2018. június 30. Félkör alakú sajtot rak a polcra a társaság egyik dolgozója a Kőröstej Kft. Hajdúböszörményi Üzemében. Napi 250.000 liter tejet dolgoznak fel és gyártanak belőle nagyrészt kashkaval és trappista sajtot. A társaság hajdúböszörményi üzemébe nagyüzemek, mezőgazdasági vállalkozások és őstermelők szállítják a tejet. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Rugalmasabb rendszerben értékesíthetik saját termékeiket a gazdák - írta a Magyar Nemzet pénteken.
Vágólapra másolva!

Ez az elmúlt időszakban elfogadott jogszabály-módosításoknak köszönhető, másfelől pedig az egyre szélesebb körben elérhető közvetlen online értékesítés és a vevői igények is elősegítik a folyamatot. A családi gazdaságoknak segítséget jelenthet, hogy az alapításukról szóló szerződés benyújtására a veszélyhelyzet végéig van lehetőség - áll a cikkben.

A kistermelők, őstermelők közvetlen értékesítési lehetőségeinek szélesítése azért is fontos, mert a Covid-19-járvány felerősítette a helyi és kézművestermékek iránti keresletet - közölte a lap.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Oláh Tibor

A Magyar Nemzet felhívta a figyelmet egy jogszabályváltozásra, amelynek köszönhetően szinte minden alapanyag feldolgozásával előállított termék értékesíthető a rövid élelmiszerláncban. Másfelől már nemcsak a termelő, de közeli hozzátartozója vagy alkalmazottja is értékesítheti ezeket a termékeket - fogalmaztak.

Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy a termelői tevékenység mellett kiegészítő tevékenységet is lehessen folytatni. A termelők az úgynevezett rövidélelmiszerlánc-csoportok tagjaként tovább bővíthetik értékesítési lehetőségeiket - áll a cikkben.

A Magyar Nemzet felhívta a figyelmet, hogy a családi gazdaságok a veszélyhelyzet végéig nyújthatják be az alapítói szerződést az agrárkamarához. A januártól életbe léptetett, a családi gazdaságok működését megújító törvény szerint eredetileg június 30-áig kellett eleget tenni az őstermelők családi gazdaságának alapításával kapcsolatos nyilvántartási kötelezettségnek.