A Blokk.com statisztikái szerint júniusban már elérte a 2019-es bevételét a hazai vendéglátás, igaz, 2021 első félévének hónapjai összességében azért még 190 milliárd piacvesztést hoztak a konyhára. Az éttermeknek azonban jócskán a zsebükbe kell nyúlniuk a szakképzett munkaerőért, ami jelentősen növeli a költségeket.

Még a késő tavaszi időszakban is nehezített pályán volt a vendéglátózás, hiszen, bár a teraszozás már mehetett, de a belső terek egy ideig akkor még nem nyithattak ki. Az is tovább nehezítette a vendéglők sorsát, hogy nem jöhettek a külföldi vendégek sem, pedig ők hozták a járvány előtti időszakban a bevételük negyedét. A nyár beköszöntével azonban, úgy tűnik, hogy ennek egyre nagyobb részét pótolják a hazai vendégek, így egyre kisebb az elmaradása a vendéglős piacnak a járvány előtti időszakhoz képest.

Kedvező előjel az is, hogy a vendéglátásban a július és az augusztus a két legerősebb hónap a kasszákban hagyott pénzt tekintve, és nyáron kiugró forgalom várható a kiemelt turisztikai térségekben, üdülőhelyeken, így a Balaton partján is.

A vendéglátásban a július és az augusztus a két legerősebb hónap.Fotó / Mediaworks

Dráguló munkaerő

A szektor újraindulásával hirtelen megnőtt a munkaerő iránti kereslet, ami pedig a kínált bérezésben is megjelenik, így a vendéglátós munkákat újra felvevő munkavállalók a korábbiaknál is kedvezőbb bérezés elé nézhetnek. A vendéglátós álláshirdetésekben 1.100 forintos (kisegítő), 1.300 forintos (felszolgáló), 1.500 forintos (pultos) bruttó órabéreket is látni első körben, már ahol megadják a kereseti lehetőségeket. De például Siófokon bruttó 496 ezer forintot is kínálnak felszolgálónak.

Drágult a munkaerő a vendéglátásban.Forrás: Shutterstock

Egy újpesti étterem 23 ezer forintot kínál naponta, ami hasonló nagyságrend. Egy budapesti étterem 700 ezret kínál a szakácsnak, de a tatabányai szakács is megkaphatja a havi bruttó 550 ezer forintját. Egy budapesti pizzás 350 ezret kínál bruttóban, ahol csak kiszállítás van. A szentendrei étterem pizzaszakácsának 400 ezer havi bruttót kínálnak. Egy konyhai munkás Keszthelyen is bruttó 400 ezerről alkudozhat, míg Balatonfenyvesen a szezonra van, ahol egymilliót is kínálnak a szakácsnak.