Ezen a héten indul a második negyedéves amerikai gyorsjelentési szezon, és az elemzők szerint nagyon erős vállalati eredmények támogathatják meg a részvénypiaci szárnyalást. Bőven lesz mire figyelniük a befektetőknek a következő időszakban.

Igen erős gyorsjelentési szezonra készülnek a Wall Streeten, ahogy ezen a héten elkezd felpörögni az adatközlés. Az elemzői várakozások szerint az S&P 500 részvényindexen jegyzett vállalatok 65 százalékos profitnövekedésről számolhatnak be a megelőző év azonos időszakához képest.

Itt persze fontos hangsúlyozni, hogy tavaly ugyanekkor a koronavírus-járvány nagyon erősen megütötte a világgazdaságot, vagyis nem meglepő, hogy nagy emelkedésekre készülnek az elemzők. A feldolgozóipari cégek például közel 570 százalékos profitnövekedésről jelenthetnek, ami egyértelműen annak tudható be, hogy ezeket a vállalatokat különösen keményen érintették a járvány gazdasági hatásai – írja a CNBC.

Ráadásul a gazdasági talpra állásnak köszönhetően a következő két negyedév is elég erős lesz a várakozások szerint. Bár a növekedési ütem lassulhat, de az elemzők így is kétszámjegyű profitnövekedésekre számítanak a harmadik és a negyedik negyedévben – mondta Callie Bost, az Ally Invest vezető stratégája.

Hatalmas számokra készülnek a Wall StreetenForrás: AFP/Johannes Eisele

A mostani jelentési szezon azonban a részvénypiac szempontjából is kifejezetten izgalmas lesz. Már csak azért is, mert pénteken az S&P 500 index új rekordot ért el, miután csütörtökön volt egy kisebb lejtmenet. Akkor a piaci szereplők már el is kezdtek azon gondolkodni, hogy akár egy tartósabb negatív korrekció is beindulhat a szárnyalás után.

Végül a mutató 0,4 százalékos pluszban fejezte be a hetet, és az egymást követő hatodik héten tudott pozitív tartományban zárni. Ezzel az S&P 500 idei nyeresége már meghaladja a 16 százalékot.

A jelentési szezont a pénzügyi óriások nyitják majd. Kedden jelent a nagybankok közül a JPMorgan Chase és a Goldman Sachs, szerdán a Bank of America, a Citigroup, valamint a Wells Fargo, csütörtökön pedig a Morgan Stanley és a Truist.

A Refinitiv prognózisa szerint a bankszektor nagyon erős számokról jelenthet, és nem véletlen, hogy a nagy pénzintézetek sorra közölték, hogy megemelik az osztalékfizetést, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed stressztesztjén mind a 23 vizsgált pénzintézet jól teljesített.

A bankok jelentései azért is lesznek izgalmasak, mert a csütörtöki eladási hullámot épp ez az iparág vezette, vagyis ha valóban erős számokról jelentenek a cégek, akkor stabilizálódhat a hangulat a Wall Streeten.

Indul a gyorsjelentési szezonForrás: NurPhoto/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou

Más iparágak esetében az esszenciális fogyasztói javak szektora produkálhat még kimagasló, 271 százalékos növekedést, de az energiacégek 225 százalékosra várt felpattanása is igen erősnek ígérkezik. A nyersanyagszektorban 115 százalékos lehet a profitnövekedés, míg a technológiai szektortól csupán 31,6 százalékos bővülést várnak az elemzők. A közüzemi iparág nyeresége emellett 0,9 százalékkal csökkenhet.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy itt nem arról van szó, hogy például a technológiai szektor az elmúlt negyedévben sokkal rosszabbul teljesített volna, mint az energiaipar. A tavalyi évhez képest mért növekedési ütemet ugyanis egyértelműen a bázishatás befolyásolja, vagyis az, hogy az adott területeket mennyire érintette rosszul a járvány tavaly. Az viszont jól látszik, hogy a legtöbb iparág sikeresen meglovagolja a gazdasági felpattanást.

Ami viszont nagy kérdés lesz, hogy mi történik a vállalatokkal (és a részvénypiaccal), amint a növekedési fellendülés a csúcsra ér, és elkezd lassulni. A CNBC által megkérdezett elemzők szerint ugyanis onnantól sokkal nagyobb mozgások és kilengések (volatilitás) várható. Vagyis bár a következő hónapokban is erős vállalati eredményekre lehet számítani, egyre izgalmasabb lesz, hogy a részvénypiac meddig képes még tartani a jelenlegi lendületet.