Az USA-ban a minnesotai hatóságok felhívást intéztek az akváriumtulajdonosokhoz, hogy ne engedjenek több kedvtelésből tartott halat a tavakba és egyéb vízfolyásokba, miután már több hatalmasra nőtt aranyhalat is kifogtak a helyi tavakból – derül ki a The Guardian híréből.

A Minneapolisztól mintegy 24 kilométerre déli irányban fekvő Burnsville hatóságai szerint a szabadon engedett aranyhalak a normális méretük többszörösére nőhetnek, és pusztítást végezhetnek az őshonos fajokon.

Kérjük, ne engedjék házi kedvenc aranyhalaikat a tavakba! Nagyobbra nőnek, mint gondolnánk, és hozzájárulnak a rossz vízminőséghez azzal, hogy felkavarják az iszapot és kitépik a növényeket." - tweetelte a város képviselője.

Tavaly novemberben a közeli Carver megye tisztviselői megközelítőleg 50 ezer aranyhalat távolítottak el a helyi vizekből. Paul Moline, a megyei vízgazdálkodási igazgató szerint az aranyhalak "egy alulvizsgált faj", amely "nagymértékben képes negatívan befolyásolni a tavak vízminőségét."A pontyokhoz hasonlóan az aranyhalak is könnyen szaporodnak és túlélhetik a minnesotai tél alacsony oxigénszintjét.

A szabadon engedett akváriumi háziállatok által okozott ökológiai pusztítás nem új keletű. Például a Csendes-óceán egyes ázsiai részein őshonos, de feltehetően az 1982-es Andrew hurrikán után a floridai állattartók által szabadon engedett húsevő oroszlánhalak, több tucat karibi fajt pusztítottak el, lehetővé téve, hogy a zátonyokat ellepje a hínár.

Az aranyhalak kevesebb figyelmet kaptak, mint más invazív fajok, köztük az ázsiai ponty és a zebrakagyló, de figyelmeztetéseket adtak ki Virginia és Washington államban, valamint Ausztráliában és Kanadában is.

A Scientific American 2013-ban arról számolt be, hogy a Tahoe-tó vonóhálóval történő halászata során kutatók egy közel másfél méter hosszú és 2 kilogramm súlyú aranyhalat fogtak ki.A virginiai vadvédelmi tisztviselők nemrég arra figyelmeztettek, hogy "a kedvtelésből tartott állatok tulajdonosai soha ne engedjék ki vízi élőlényeiket a vadonba", miután egy horgász kifogott egy 16 hüvelykes aranyhalat.

Az aranyhalakkal fertőzött vízfolyások helyreállításának költségei jelentősek. A minnesotai Carver megye 88.000 dolláros (26 millió forintos) szerződést kötött egy tanácsadó céggel csak annak tanulmányozására, hogyan lehetne kiirtani a halrajokat.

Ez az aranyhal jóval nagyobb, mint az aquáriumi társaiForrás: Courtesy of Buffalo Niagara Waterkeeper

A Washington Post beszámolt arról, hogy 2018-ban Washington állam tisztviselői közölték, hogy 150.000 dollárt költenek egy Spokane melletti tó rehabilitálására. A kanadai Albertában egy invazív fajokkal foglalkozó szakértő "ijesztőnek" nevezte az aranyhalak problémáját.

Becslések szerint évente akár 200 millió aranyhallal is nőhet a tenyészet nagysága az USA-ban, amelyek többsége hazai kiállításokon, illetve hobbi állattartóknál köt ki.