Ez az amerikai vállalat fizeti a legkevesebbet a dolgozóinak

mosógép, készpénz
Photo Illustration of American money, USD currency, dollars and cents coins laying on banknotes, dollar bills on a white surface on 8 January 2020 in Amsterdam, Netherlands. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Van egy kevéssé ismert vállalat az Egyesült Államokban, amely egészen különleges módon működik. Miközben a vállalat bevétele és nyeresége igen erős, a vezérigazgató pedig egy vagyont keres, mégis az egész országban ez a társaság fizeti a legkevesebbet a dolgozóinak.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg még az Egyesült Államokban sem hallottak túl sokan az Aptiv nevű, autóalkatrészeket gyártó cégről. Pedig a társaság igen különleges, noha negatív értelemben. A 24/7 Wall St. összesítése alapján ugyanis ez a vállalat fizeti a legalacsonyabb bért a dolgozóinak az egész országban.

Az Aptiv ugyanis mindössze évi 5906 dolláros (1,78 millió forint) medián juttatást adott a dolgozóinak 2020-ban.

Vagyis ebben már minden béren kívüli juttatás is benne van. A társaságnak egyébként több mint 150.000 alkalmazottja van.

Összevetésképpen, 2020 negyedik negyedévében az amerikai mediánbér évi 51.168 dollár (kb. 15,5 millió forint) volt.

Ezzel a cég messze alulmúlja a McDonald's bérezését, melyet sokan az egyik legrosszabbul fizető amerikai vállalatnak tartanak. A gyorsétteremlánc ugyanis a 13 dolláros órabérével évi közel 24.000 dollárt fizet, vagyis sokkal többet, mint az Aptiv.

Egy "technológiai cég" fizeti a legalacsonyabb béreket az egész Egyesült Államokban Forrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Ráadásul mindezt úgy, hogy az Aptiv vezérigazgatója, Kevin P. Clark a 2020-as adatok szerint összesen 31.267.329 dollárt vihetett haza – minden béren kívüli juttatással együtt.

Eközben pedig a cég arra sem igazán hivatkozhat, hogy a gyenge pénzügyi eredmények miatt fizet ilyen keveset a dolgozóinak.

A cég ugyanis a 2020-as éves beszámolója szerint 13,1 milliárd dolláros bevételt hozott össze, az egy részvényre eső nyeresége pedig 1,94 dollár volt.

A helyzet különös iróniája, hogy az Aptiv egykor a Delhi Automotive-hoz tartozott, majd a különválása után technológiai cégként kezdte definiálni önmagát - éppen egy olyan időszakban, amikor a technológiai cégek világszerte kiemelkedően magas fizetéseket adnak a dolgozóiknak.