Varga Mihály: A magyar gazdaság újraindítása gyorsabb az uniós országokénál

Támogatási szerződések aláírása a Pénzügyminisztériumban, Varga Mihály
Budapest, 2020. július 24. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program újabb támogatási szerződéseinek aláírásán a Pénzügyminisztériumban 2020. július 24-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság újraindítása gyorsabb az uniós országokénál. Ezt immáron Brüsszelben is elismerik - jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása (ECOFIN) után. A Pénzügyminisztérium keddi közleménye szerint a magyar tárcavezető hozzátette: az Európai Bizottság nyári előrejelzésében jelentősen - 5 százalékról 6,3 százalékra - módosította a magyar GDP idei növekedésére vonatkozó prognózisát, míg az Európai Unióban 4,8 százalékos bővülést várnak a szakértők.
Vágólapra másolva!

Jövőre Magyarországon 5, az unió egészére 4,5 százalékos növekedést valószínűsít az Európai Bizottság - hangsúlyozta a pénzügyminiszter, és kiemelte: ez egybevág több nemzetközi szervezet és elemző előrejelzésével és alátámasztja, hogy "lépéselőnyt szereztünk az unió más országaihoz képest".

- hangsúlyozta Varga Mihály.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaság gyorsabban indul újra a többi uniós országénál Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A pénzügyminiszter kifejtette: a biztató előrejelzések ugyanakkor önmagukban nem elegendők. "A magyar kormány azért dolgozik, hogy elérjük a célul kitűzött 5,5 százalékos gazdasági növekedést. Ha ez sikerül, akkor 2022-ben teljesíteni tudjuk a gyermeket nevelők szja-visszatérítését, amely az Európai Bizottság szerint is hozzájárulhat a dinamikus gazdasági bővüléshez" - magyarázta a tárcavezető.

A miniszterek tájékoztatást kaptak a G20 pénzügyminiszteri és jegybankelnöki találkozó eredményéről is. Ezzel kapcsolatban a miniszter leszögezte: a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) "kétpilléres" nemzetközi adózási javaslatcsomagja még messze áll attól, ami elfogadható Magyarország számára.

- tette hozzá.

Varga Mihály beszámolt arról is, hogy a pénzügyminiszterek jóváhagyták a Bizottság által értékelt első 12 nemzeti helyreállítási terv elfogadásáról szóló tanácsi végrehajtási határozatokat, így egy lépéssel közelebb értek ahhoz, hogy ténylegesen működésbe lépjen az állam- és kormányfők által egy éve elhatározott Helyreállítási és Ellenálló Képességi Eszköz (RRF).