Fantasztikus ezüstbánya nyílhat újra egy közeli balkáni országban

ezüst, ezüstrúd, ásvány
Workers check the silver ingots production line at the Karachipampa silver and lead foundry --which starts its activity 30 years after being built-- in Potosi, south Bolivia on October 24, 2014. AFP PHOTO / Aizar Raldes / AFP PHOTO / AIZAR RALDES
Vágólapra másolva!
Egyre több országban nyitják újra az úgynevezett „zombi" bányákat. Ezek olyan létesítmények, amelyeket valamiért nem érte meg vagy nem lehetett üzemeltetni az elmúlt években, azonban a helyzet most megváltozott. Ahogy ugyanis a nyersanyagárak az elmúlt időszakban megemelkedtek, egyre több bányát érdemes újranyitni.
Vágólapra másolva!

Újranyithatnak egy ezüstbányát Bosznia-Hercegovinában, amely az 1990-es évek óta használaton kívül állt. Most azonban a nyersanyagárak olyan mértékben megemelkedtek, hogy úgy tűnik, megéri újranyitni a létesítményt.

Az Adriatic Metal Bosznia-Hercegovinában található Vares projektje 2022 végén kezdheti meg újra a kitermelést, több mint három évtizednyi kihagyás után – mondta a cég vezérigazgatója, Paul Cronin.

Ez azonban nem az egyetlen ilyen, úgynevezett „zombi bánya", amelyet hamarosan újra működésbe hozhatnak. A Mining.com elemzése szerint ugyanis

az áremelkedések ma már elérték azt a kritikus pontot, aminek következtében rég használaton kívül álló bányák is elkezdhetnek nyereségesen termelni.

A nyersanyagpiaci áremelkedések felemelik a bányacégeket is (illusztráció) Forrás: Nasa Earth Observatory

Közben viszont Európában, Ausztráliában és Dél-Afrikában is több olyan bányaprojekt van, amely valamiért leállt az elmúlt évtizedekben, de most újraindulhat, köszönhetően az erősödő világgazdasági növekedésnek és az ezzel összefüggő infrastrukturális beruházásoknak.

Ráadásul a zöldenergiára történő globális átállás is jelentősen növeli a fémek iránti keresletet, vagyis minden összeállt ahhoz, hogy feléledjenek a „zombi bányák".

A piaci érték szerint a világ legnagyobb platinabányájának számító Anglo American Platinum például a hírek szerint több helyről is kapott megkeresést arra vonatkozóan, hogy átvennék a Dél-Afrika északkeleti részén található, használaton kívüli Bokoni platinabányáját.

A bányák felélesztése pedig üzleti szempontból is igen kedvező megoldás. Miként Cronin kiemelte,

ebben az esetben nem kell a semmiből felépíteni egy teljes projektet, annak minden infrastrukturális elemével, mivel ezek már lényegében megvannak.

Az új technológiák pedig képesek lehetnek gazdaságilag is életképesen működtetni ezeket a létesítményeket. Vagyis a következő években nem kizárt, hogy sorra nyitnak majd ki a világban az évtizedek óta használaton kívül álló bányák.