Hazudott a Virgin Galactic Richard Branson űrutazásával kapcsolatban

Richard Brenson a világűr peremén
Világűr, 2021. július 12. A Virigin Galactic brit-amerikai űrrepülési vállalat által közreadott, videofelvételről készített kép Richard Branson angol milliárdosról (b) a Virgin Galactic Unity22 űrjárművének fedélzetén, amint társaival megtapasztalja a súlytalanságot 2021. július 11-én. Az űrhajó elérte a világűrt a sivatag felett nagyjából 85,3 kilométeres magasságban, a fedélzetén tartózkodó hat fő néhány percig érezte a súlytalanságot, majd az űrjármű siklásban visszatért az űrkikötőbe. Az egész út a felszállástól a landolásig nagyjából egy órán át tartott. MTI/EPA/VIRGIN GALACTIC
Vágólapra másolva!
A Virgin Galactic Holding Inc. elismerte, hogy a milliárdos alapító, Richard Branson soha nem biciklizett a vasárnapi űrrepülésének indulási helyszínére, ahogyan azt a vállalat által az eseményről készített internetes közvetítésben szereplő, nagy nyilvánosságot kapott videó ábrázolta – jelentette a Reuters hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A videóban Branson két terepjáró kíséretében kerékpárral közlekedett az új-mexikói Spaceport America felé, a Truth or Consequences város közelében, és megérkezésekor átadta a bukósisakját egy asszisztensnek.

A videóban ezután az látható, amint a 70 éves üzletember öleléssel üdvözli a repülő egyenruhába öltözött legénység tagjait, akik közül az egyikük, Beth Moses, a vállalat vezető űrhajós oktatója azt mondja neki: "Elkéstél, siess!"

Kedden a Virgin Galactic egy névtelenül nyilatkozó tisztviselője a Reutersnek sms-ben megerősítette, hogy

a szóban forgó videót július 5-én, a repülés előtti hétfőn forgatták, és hogy Branson egyáltalán nem ült biciklire a kilövés napján.

"A vasárnapi eseményen Sir Richard Bransonról vetített felvételeket előre felvették. Sajnáljuk a hibát és az esetlegesen okozott félreértést" - írta a tisztviselő egy szöveges üzenetben.

Branson cége jövőre megkezdi kereskedelmi tevékenységét, és az asztroturizmus új korszakának előfutáraként emlegette a rakétarepülést, amely a vállalat első, teljes legénységgel végrehajtott tesztrepülése volt az űr széléig.

Richard Branson űrutazása Forrás: MTI/EPA/VIRGIN GALACTIC/-

A kerékpáros videoklip nem sokkal a vasárnapi indulás előtt került fel Branson Twitter-oldalára. A Virgin a klipet a repülésről szóló livestream bemutatója során is levetítette.

Branson maga is említést tett a biciklitúráról a repülés utáni ünnepségen, ahol a szurkolók tömegének azt mondta: "Annyira fantasztikus kerékpáron érkezni, ezen a gyönyörű új-mexikói tájon keresztül".