Egy nemzetközi konzorcium Ausztrália nyugati részén hozná létre a világ legnagyobb megújuló energia központját. A 75 milliárd dolláros projekt több különböző energiaforrást tömörítene, összesen 15.000 négyzetkilométeren.

Hatalmas beruházásra készül Ausztrália nyugati részén egy nemzetközi konzorcium, amely létrehozná a világ legnagyobb megújuló energia központját. Az egész projekt 15.000 négyzetkilométeren terülne el, amivel nagyobb lenne, mint Sydney és annak teljes vonzáskörzete.

A Western Green Energy Hub névre keresztelt projekt kivitelezésének becsült költsége 100 milliárd ausztrál dollár (75 milliárd amerikai dollár), és olyan energiaforrásokat foglalna magában, mint a napenergia, a szélenergia, de részét képeznék zöld tüzelőanyagok is, mint a hidrogén – írja a Mining.com.

A teljes projekt méretét mutatja, hogy az összesen 50 gigawattosra (GW) tervezett kapacitása megközelítené Ausztrália jelenlegi teljes telepített energiakapacitását, amely 58,5GW, és amely magában foglal mindent, a széntől a gázon át a megújuló energiaforrásokig. Ausztrália legnagyobb szénbányájának kapacitása egyébként 2,9 GW.

Soha nem látott energiaprojektet terveznek AusztráliábanForrás: AFP/RIA Novosti/Taras Litvinenko

A fejlesztés mögött álló csoportban olyan cégek vannak, mint az Intercontinental Energy vagy a CWP Global, és a tagok úgy számolnak, hogy a zöld hidrogén piacának mérete 2050-re elérheti a 2500 milliárd dollárt.

Noha a projekt még csak tervezési szakaszban van, kedvező jel a megvalósítás szempontjából, hogy a választott terület helyi kormányzata elkötelezte magát, hogy több mint 35 millió ausztrál dollárral támogatja a megújuló hidrogénipart. Vagyis nem is olyan soká valóban realitássá válhat a gigantikus energiaközpont Ausztráliában.