Soha nem látott szintre nőtt a floridai Palm Beach szupergazdag lakossága az idei második negyedévben. Ez pedig azzal is jár, hogy egyre nehezebb elérhető ingatlant találni a városban. Kezd megtelni az USA egyik leghíresebb luxus nyaralóvárosa.

Palm Beach az USA egyik leghíresebb városa a szupergazdagok körében, azonban ma már egyre nehezebb ingatlant venni a településen. Egyszerűen azért, mert alig van már értékesítésre kínált ház – írja a CNBC.

A floridai városban egy családi ház átlagára 11,7 millió dollár volt az idei második negyedévben, ami 38 százalékos növekedésnek felelt meg a tavalyi év azonos időszakához képest – ráadásul új rekordot is jelentett.

Az ingatlanbrókerek beszámolója szerint olyan jelentős mértékben megnőtt a pénzügyi központokból érkező magánszemélyek felőli kereslet, hogy az még jobban felhajtotta a házak eddig is csillagászati árait.

Egy ingatlanértékesítő cég vezetője kiemelte, egészen elképesztő, ami Palm Beachen történik. Most már ugyanis heti rendszerességgel ütnek nyélbe 50 millió dolláros üzleteket, amire eddig nem volt példa. Ráadásul egyelőre ez fenntartható trendnek tűnik.

Palm Beach városában kezdenek elfogyni az ingatlanokForrás: Flickr/Lee Cannon

Mostanra pedig Palm Beach ingatlanpiacának négyzetméterárai majdnem elérték a manhattani szinteket. A második negyedévben ugyanis Palm Beachen 1500 dolláros négyzetméterenkénti árakkal forogtak az ingatlanok, míg Manhattanben ugyanekkor 1545 dolláros volt a négyzetméterár.

A rekord magas árak azonban kicsit sem fogják vissza a vásárlókat. A második negyedévben ugyanis a családi házak értékesítése 90 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos időszak szintjét. Ráadásul úgy, hogy tavaly a koronavírus-járvány miatt sokan indultak el Floridába más városokból.

Mindez pedig ahhoz vezetett, hogy ma már ingatlanhiány van Palm Beachen. A Miller Samuel ingatlanbróker cég például közölte, a második negyedévben már csupán 25 eladó ház volt – ami mára valószínűleg még tovább csökkent. Ma már tehát a brókerek ott tartanak, hogy házról-házra járnak érdeklődni, hátha a tulajdonosok el kívánják adni az ingatlanukat.

Bár nagy kérdés, hogy ez a trend meddig lesz valóban fenntartható, a jelenség jól mutatja, hogy a koronavírus-járvány után egészen különös gazdasági jelenségekkel is számolni kell az USA-ban.