Újabb, férfiaknak ajánlott étrend-kiegészítő kapszulákban mutatott ki szildenafil és tadalafil gyógyszer-hatóanyagot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A hivatal kötelezte a forgalmazót – minőségmegőrzési időre való tekintet nélkül – a termékek kereskedelmi forgalomból való azonnali kivonására és a fogyasztóktól való visszahívására, egyúttal megtiltotta ezen megnevezésű termékek további forgalmazását - áll a Nébih közleményében.

A Maho Silver Trans Kft. által forgalmazott, „ROYAL-G POWER", valamint a „DRAGON POWER ORIGINAL" márkanevű étrend-kiegészítők kapszulánként 119 milligramm, illetve 134 milligramm szildenafilt és 53 milligramm, valamint 58 milligramm tadalafilt tartalmazott. Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött ezen hatóanyagokat tartalmazó készítmények kiadása. Viszonyításképpen a gyógyszerként forgalmazott Viagra 25, 50 vagy 100 milligramm/tabletta szildenafil hatóanyagot, a Tadalafil Teva 5, 10 vagy 20 milligramm/tabletta tadalafil hatóanyagot tartalmaz. Így az étrend-kiegészítő egyetlen kapszulájában a hatóanyagok külön-külön is jóval meghaladják a terápiás dózis legmagasabb értékét.

IllusztrációForrás: AFP/2016 Getty Images/Joe Raedle

A forgalmazóval szemben idén áprilisában a „The Boss" megnevezésű étrend-kiegészítő termék miatt indult eljárás, mert gyógyszer-hatóanyagot tartalmazott.

Az étrend-kiegészítők az érvényes uniós és hazai szabályozás szerint élelmiszernek minősülnek, amelyekben gyógyszer-hatóanyag felhasználása tilos. A termékek a jelölés alapján kizárólag növényi hatóanyagokat tartalmaznak, ami a valóságnak nem felel meg, így hamisítványnak minősül. Elfogyasztásuk komoly egészségkárosodási kockázatot jelenthet a fogyasztóknak. A mellékhatások között szerepelhet látásromlás, hallásromlás, fülzúgás, súlyos kimenetelű kardiovaszkuláris tünetek, szívelégtelenség, vérnyomás ingadozás.

Az ügyben az eljárás folyamatban van. A Nébih a forgalmazóval szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki, továbbá – a hamisítás miatt – újabb büntetőfeljelentést is tesz.

A hivatal kéri a vásárlókat, amennyiben a fenti készítmények forgalmazását észlelik, a lakosság egészségének védelme és a gyors hatósági intézkedések érdekében jelezzék a Nébih Zöld Számán vagy e-mail címén (06-80/263-244, ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu).

A termékek adatai elérhetőek a jogsértés listán.