Az Egyesült Államok autóbiztonsági szabályozói arra szólították fel az elektromos Chevrolet Bolt járművek mintegy 50 ezer tulajdonosát, hogy tűzveszély miatt parkoljanak kint a szabadban az otthonuktól és más építményektől távol, miután feltöltötték a szerkezeteket.

A General Motors (GM) szintén arra kérte az elektromos Chevrolet Bolt járműtulajdonosokat, hogy ne töltsék egész éjszakán át a szerkezeteket, mivel veszélyes lehet. Az egyik legnagyobb amerikai autógyártó vállalat azután hívta fel a figyelmet a lehetséges veszélyhelyzetre, miután kettő, már novemberben visszahívott és átvizsgált autó kigyulladt.

A 2017-2019-es amerikai Chevrolet Bolt elektromos járműben valószínűleg a hátsó ülés alatt lévő nagyfeszültségű akkumulátor okozhatja a tüzet. Az LG Chemical vállalat dél-koreai üzemében gyártott közel 69 ezer modellt, melyek közül 50 ezer az Egyesült Államokban van forgalomban, vissza kellett hívni tavaly novemberben öt bejelentett tűzeset miatt.

A képen egy 2017-es Chevrolet Bolt elektromos jármű láthatóForrás: Chevrolet

A GM viszont csak 2021 májusában állt elő tervével, amivel megoldhatja a problémát. A modelleket végül megvizsgálták és a gyanús akkumulátorokat kicserélték, majd új szoftvert telepítettek rájuk, amely képes felismerni a komplikációt és elkerülni a lehetséges tűzestet. Jelenleg viszont úgy tűnik, a javítások nem elegendőek a probléma megelőzéséhez. A két, nemrégiben történt tűzeset olyan járműveket érintett, amelyeket már ellenőriztek, és az új szoftver futott rajtuk.

A GM továbbra is vizsgálja a tűzeseteket, és arra kéri a tulajdonosokat, hogy a szabadban parkoljanak, illetve ne töltsék a szerkezeteket egész éjszakán át. A vállalat továbbra is szűkszavú azt illetően, hogy pontosan mi okozhatja a problémát.