Megváltozott albérletpiac várja a főszezont

ingatlan lakás ház kulcs albérlet
20140305 - BRUSSELS, BELGIUM: This picture shows house key. (05 march 2014) Picture by Jonas Hamers (c) ImageGlobe.
Vágólapra másolva!
Budapesten szolidan, a fővárosi kívüli albérletpiacon jelentősen erősödő kereslettel, de tavalyhoz képest megfizethetőbb bérleti díjakkal kanyarodik rá a felsőoktatási ponthatárok csütörtöki kihirdetésével induló főszezonra az országos albérletpiac - derül ki az ingatlan.com legfrissebb, részletes elemzéséből, amely az idei albérletpiaci trendek mellett a több mint 17 ezer hirdetésből származó adatok alapján bemutatja a fővárosi, valamint a nagy egyetemvárosokban jellemző átlagos bérleti díjakat.
Vágólapra másolva!

"Több változás is történt az országos albérletpiacon a járvány magyarországi megjelenése óta eltelt időszakban. Az egyik leglényegesebb tényező, hogy a budapesti albérletpiachoz képest

"Az idén, januártól július közepéig országosan a kiadó lakások iránti kereslet 3 százalékkal nőtt éves összevetésben. Ezen belül a Budapesten kívüli albérletek iránti érdeklődés 13 százalékkal erősödött" - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Kiadó lakások és házak iránti érdeklődés 2021 január és 2021 július közepe között Forrás: ingatlan.com

Hozzátette: többéves távlatban is látványos a fővároson kívüli piac felértékelődése, az öt évvel képest ugyanis triplájára nőtt az érdeklődések száma, miközben az országos kereslet csak duplázni tudott.

Kisebbek és olcsóbbak lettek a kiadó fővárosi lakások

A portál adatainak elemzéséből kiderül, hogy július közepén Budapesten átlagosan 140 ezer forint volt a tulajdonosok által kiadó lakások átlagos bérleti díja, ez közel 7 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi 150 ezer forinthoz képest.

"Az árcsökkenésben szerepet játszik az is, hogy

csökkent a bérlőre váró fővárosi lakóingatlanok átlagos alapterülete,

tavaly 55 négyzetméter, az idén viszont 53 négyzetméterről van szó" - tette hozzá Balogh László. A kiadó lakóingatlanok egy négyzetméterre vetített átlagos bérleti díja 4 százalékkal 3142 forintra csökkent. A különböző városrészek közül a VI., a VII., a VIII., a IX., a XI. és XIII. kerületben július közepén 130-150 ezer forintot tett ki az átlagos bérleti díj és átlagosan 49-55 négyzetméteres lakások vártak ennyiért bérlőre.

Az egyetemvárosok többsége tartja magát, záródik az olló

Balogh László a Budapesten kívüli és az egyetemvárosok albérletpiacáról azt mondta: "Záródott az albérletpiaci olló, azaz

csökkent budapesti és az egyetemvárosokban kiadásra kínált lakóingatlanok átlagos bérleti díjai közötti különbség.

Miközben az eladási árakban továbbra is nagyon jelentősek az eltérések a két piac között. Éppen ezért egyre több befektetési célú vásárló jelenhet meg a fővároson kívüli piacon, főként az egyetemvárosokban, amivel tovább nőhet a kínálat és erősödhet a kereslet is."

Illusztráció Forrás: BELGA/AFP/ImageGlobe/Jonas Hamers

Az ingatlan.com elemzéséből az is látszik, hogy a nagyobb egyetemvárosok közül Debrecenben 110 ezer, Győrben 108, Miskolcon 85 ezer, Pécsen 99 ezer, Szegeden pedig 100 ezer forintos bérleti díjakkal indul az albérletpiaci főszezon.