A különleges szőlőfajtát a világon csupán egyetlen helyen termelik. A különleges minőségért borsos árat kell fizetni, egyetlen fürt több száz, de akár több ezer dollárt is érhet.

A Ruby Roman nevű szőlő a világ egyik legritkább - és legdrágább - gyümölcse. A Magyarmezőgazdaság.hu cikke szerint évente mindössze 2400 fürtöt termelnek ebből a szőlőfajtából.

A szőlő értékesítésére szigorú szabályok vonatkoznak: mindegy egyes fürtöt alaposan ellenőriznek, hogy a bogyók tömege (minimum 20 gramm) és cukortartalma (minimum 18 százalék) megfelel-e az előírásoknak. A ritka szőlőfajtát kizárólag Japánban termesztik.

Tsutomu Takemori japán farmer a különleges Ruby Roman szőlő egy fürtjévelForrás: AFP/Str

Az így is luxus minőségű szőlőfajtának létezik még egy "prémium" kategóriája is: azokat a fürtöket árulják ebben a kategóriában, amelyeknek a bogyói minimum 30 gramm súlyúak, és a fürt minimum 700 grammos. Évente csupán néhány szőlőfürt éri ezt a minőségi szintet.

A szőlőfajták Rolls Royce-ának számító gyümölcs egyetlen fürtje jelenleg 396 euró körül mozog. Az egyes bogyók mérete általában akkora, mint egy ping-pong labda, de nem ritkák az akár 3 centiméternél is nagyobb átmérőjű bogyók. 

A ritka szőlőfajtát kizárólag Japán Ishikawa prefektúrában termesztik, az első fürt Ruby Roman szőlőt 2008 augusztusban értékesítették, a 700 grammos különlegességért 910 dollárt fizettek. De 2016 júliusában egy 26 szőlőszemet tartalmazó fürt állítólag 8400 dollárért, azaz mintegy 2,5 millió forintért kelt el egy aukción a kanazawai nagykereskedelmi piacon.