Ennek a különleges szőlőnek egyetlen fürtje is aranyat ér

ruby roman grapes japan szőlő, világ egyik legritkább - és legdrágább- gyümölcse. Évente mindössze 2400 fürtöt termelnek ebből a szőlőfajtából. Horizontal AGRONOMY AGRICULTURAL RESEARCH GRAPE
Japanese farmer Tsutomu Takemori displays a cluster of recently-developed "Ruby Roman" grapes at his vineyard in Kahoku city in Ishikawa prefecture, northern Japan on August 11, 2008. A Japanese hotel has auctioned a first bunch of "dream grapes" developed over 14 years at 910 dollars, 30 dollars for a grape, to delight customers. The bunch weighed some 700 grammes. As the reddish-skin variety boasts the size of each grape, which can be as big as three centimetres in diametre, the bunch had about 30 grapes. AFP PHOTO / JIJI PRESS (Photo by STR / JIJI PRESS / AFP) / Japan OUT
Vágólapra másolva!
A különleges szőlőfajtát a világon csupán egyetlen helyen termelik. A különleges minőségért borsos árat kell fizetni, egyetlen fürt több száz, de akár több ezer dollárt is érhet.
Vágólapra másolva!

A Ruby Roman nevű szőlő a világ egyik legritkább - és legdrágább - gyümölcse. A Magyarmezőgazdaság.hu cikke szerint

évente mindössze 2400 fürtöt termelnek ebből a szőlőfajtából.

A szőlő értékesítésére szigorú szabályok vonatkoznak: mindegy egyes fürtöt alaposan ellenőriznek, hogy a bogyók tömege (minimum 20 gramm) és cukortartalma (minimum 18 százalék) megfelel-e az előírásoknak. A ritka szőlőfajtát kizárólag Japánban termesztik.

Tsutomu Takemori japán farmer a különleges Ruby Roman szőlő egy fürtjével Forrás: AFP/Str

Az így is luxus minőségű szőlőfajtának létezik még egy "prémium" kategóriája is: azokat a fürtöket árulják ebben a kategóriában, amelyeknek a bogyói minimum 30 gramm súlyúak, és a fürt minimum 700 grammos. Évente csupán néhány szőlőfürt éri ezt a minőségi szintet.

A szőlőfajták Rolls Royce-ának számító gyümölcs egyetlen fürtje jelenleg 396 euró körül mozog.

Az egyes bogyók mérete általában akkora, mint egy ping-pong labda, de nem ritkák az akár 3 centiméternél is nagyobb átmérőjű bogyók.

A ritka szőlőfajtát kizárólag Japán Ishikawa prefektúrában termesztik, az első fürt Ruby Roman szőlőt 2008 augusztusban értékesítették, a 700 grammos különlegességért 910 dollárt fizettek.

De 2016 júliusában egy 26 szőlőszemet tartalmazó fürt állítólag 8400 dollárért, azaz mintegy 2,5 millió forintért kelt el

egy aukción a kanazawai nagykereskedelmi piacon.