Filmek és zenék

Valószínűleg kevés részvénybefektető gondolkodik abban, hogy alternatív befektetésként mozifilmek kellékeit vásárolja meg. Pedig ezek időnként hatalmas vagyonokat érnek. Az Óz, a csodák csodájából a Gyáva oroszlán jelmeze például 3 millió dollárért (kb. 915 millió forint) kelt el egy aukción, míg a Casablanca legendás zongorájáért valaki 3,4 millió dollárt (több mint 1 milliárd forint) fizetett.

Az oroszlán jelmeze közel 1 milliárd forintot érForrás: Wikimedia Commons

A Star Wars ezen a területen is erős természetesen. Han Solo híres, BlasTech DL-44-es pisztolyát A Jedi visszatérből 550.000 dollárért (kb. 168 millió forint) adták el.

A zene szintén elképesztően jó befektetési területnek számíthat, a gyűjtők szempontjából is. Ha a klasszikusokat nézzük, egy Stradivari-hegedű például több millió dollárt is érhet. Antonio Stradivari összesen 1100 darab hegedűt készített a 17. században, melyek közül 650 darab maradt fenn mára. Egy 1699-es darabot például 2005-ben 2,03 millió dollárért (kb. 619 millió forint) adtak el.

De az elmúlt évszázadból is találunk legendás, nagyon értékes darabokat. A brit popsztár, George Michael például még az említett Stradivari-hegedű áránál is többet, 2,08 millió dollárt fizetett azért a Steinway zongoráért, amelyen John Lennon az Imagine című dalát komponálta.

3,5 milliárd forint egy csomó papírért

Végül érdemes megemlíteni a könyveket is, mivel ezek ugyancsak lenyűgöző értékekkel bírhatnak. Noha sok esetben inkább az eszmei érték és nem a befektetési lehetőség dominál. A Harry Potter és a bölcsek kövének keménykötésű első kiadása például 45.000 dollárt (kb. 13,7 millió forint) is érhet, de ez semmi ahhoz képest, hogy A nagy Gatsby első kiadása akár 400.000 dolláros (kb. 122 millió forint) értékkel is bírhat – már, ha hibátlan a borítója.

Milliárdokért vett meg az ír nemzeti könyvtár 700 oldalt James Joyce feljegyzéseibőlForrás: Paul Hermans, Wikimedia Commons

Az egyik legérdekesebb üzletet azonban valószínűleg 2002-ben kötötték, és itt egyértelműen az eszmei érték dominált az anyagiakkal szemben. Írország nemzeti könyvtára akkor ugyanis 11,7 millió dollárt, vagyis több mint 3,5 milliárd forintot, fizetett egy „köteg papírért", amely James Joyce hagyatékából származott. A „köteg" egyébként összesen 700 oldalnyi feljegyzést tartalmaz, illetve vázlatokat a szerző két leghíresebb művéhez, az Ulysseshez és a Finnegans Wake-hez.

A fentiek alapján tehát jól látszik, hogy bár egyes gyűjtői tárgyak hatalmas anyagi értékkel bírnak, és elképesztően jó befektetéseknek számíthatnak, sok esetben inkább a tárgyak eszmei értéke számít a gyűjtőknek.