Megkezdődött a kereskedői felkészülés a tanévkezdésre

diák, iskolatáska, tanévkezdés, taneszköz,
Kovács-Gera Írisz (k) ellenőrzi felszerelését édesanyjával az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola 1.a osztályában.
Vágólapra másolva!
A nyár nagyjából közepén sokak számára - legyen az diák vagy szülő - még igen távoli a szeptemberi iskolakezdés. Vannak azonban olyanok, akik vagy amik számára ez az időszak már legalább annyira szól az iskolaszerekről, mint a strandjátékokról. Ahogy a decemberi csokimikulások is jóval Miklós-nap előtt készülnek el az édességgyárakban, úgy a kereskedők sem augusztus végén kezdik feltölteni iskolaszerekből készleteiket. Mivel a koronavírus-járvány szinte a kiskereskedelem összes szegmenségében megerősítette az online beszerzési formákat, ezért az Origo körülnézett néhány nagy online áruházban és hipermarketláncban, azt keresve, hogy mivel találkozhatnak azok, akik már most elkezdenék a felkészülést a tanévre.
Vágólapra másolva!

Évfolyamonként, iskolánként is eltérő, mire lesz szükségük a tanulóknak szeptember elején, de az Origo - nem teljeskörű - körképéből látható: a kereskedők már július második felére felkészültek a várható rohamra. A nagy online, kiterjedt partneri hálózattal rendelkező webáruházak több ezer különféle tétellel, míg a nagyobb áruházláncok több száz tételes kínálattal várják azokat, akik elkezdenének az iskolára készülni.

Sokan már nyár közepén megkezdik a felkészülést az iskolára (illusztráció) Forrás: MTI/Rosta Tibor

Így készülnek online az áruházláncok

Több száz tételes, az iskolai és óvodai eszközök széles palettáját lefedő temékkínálattal készült az Auchan - a cég online áruházában július második felében mintegy 497 tételt listáztak (bár ebből nem mindegyik volt éppen készleten, és nem mindegyik az iskolai élethez köthető). Ezek között minden termékcsoportból több tétel is elérhető volt, mágnestábláktól a körzőkön át, egészen a vízfestékeig beázrólag. Az árak tekintetében pedig igen nagy volt a szórás, bár a tételek többségét három, legfeljebb négyszámjegyű összegért lehet beszerezni. Például az alapvető műveletek elvégzésére képes, 8 digites zsebszámológépet 1000 forint alatt is találni a kínálatban, de a kicsit komolyabb darabok sem kerülnek sokkal többe, míg a legdrágább, már tudományos műveletek elvégzésére alkalmas kalulátorért - kategóriájában a legdrágább - valamivel több mint 13 ezer forintot kell fizetni.

Más kategóriákban viszont akár néhány száz forintot felhasználva is meg lehetett venni a szükséges dolgok egy részét.

Például félfamentes írólap-csomagok már 100-200 forintos sávban eléhetők voltak, de az egész tanszerpalettán az alighanem egyik legolcsóbb terméket is itt találtuk meg: 49 forintért már beszerezhető volt mintás, A5-ös méretű órarend.

A Tesco online kínálatában "Papír-írószer" kategóriában egyelőre kevesebb tétel szerepel, közel 130-at találni, ez azonban bizonyosan nem fedi le a teljes, iskolai kínálatot. Elsősorban írószerek, különféle tollakat, papírárukat jelenít meg a rendszer, ahogy a másik áruházláncnál látni, számos saját márkás termékkel. Elegensább megjelenésű jegyzetfüzet már néhány száz forintért is elérhető, de például 5 darabos, "beugró" szintű golyóstoll készletért is csak 215 forintot kell fizetni. Más termékekért - például iskolatáskáért - érdemes lehet azonban személyesen felkeresni az áruházlánc valamelyik egységét, mert a webáruházban számos, a diákok számára érdekes termékkategóirában egyelőre nem jelenít meg találatot a rendszer a megnevezésekre keresve.

A Spar online áruházában - házhozszállítás esetén - néhány tucat olyan áruból lehet válogatni, mely az iskolákra készülők számára érdekes lehet, bár ezek egy része inkább az irodai munkavégzéshez kapcsolódik. Különféle papírok, írószeszközök, ragasztók rendelkezésre állnak náluk is, ám például vizsgálatunk alakalmával a "Táskák" alkategória üres volt.

A nagyobb diszkontláncok (például Aldi, Lidl) online kínálatában pedig elsősorban az aktuális akciós ajánlataikat böngészve lehet ellenőrizni azt, készülnek-e már, és ha igen, milyen termékekkel a most még távoli iskolakezdésre. Mindenesetre - a tapasztalatok szerint - a diszkontláncok boltjaiban fizikailag már megjelentek az iskolakezdéshez kapcsolódó termékek, mégpedig széles választékban.

A nagy webáruházak kínálata

Nem meglepő, hogy a két nagyforgalmú, átfogó termékkínálattal rendelkező webáruház, az edigital és az Emag oldalain részletezőbb termékkategóriákkal találkozunk, ahogy a cégek azkár ezres nagyságrendben emelnek be be tételeket partnereiktől webáruházuk kínálatába. Az Emag esetében az "Iskolaszerek" alkategóriát érdemes böngészni, míg az edigital oldalán keresgélve az "iskolaszerek" keresőkifejezést beírva jelenik meg a könnyedén tovább bontható termékkínálat.

Mindkét webáruházra jellemző - ahogy a fent említett nagy áruházláncokra -, hogy már néhány száz forint körültekintő elköltésével is kihúzható egy-két tétel az iskolai bevásárlólistáról.

Az árkategória szerinti találatszűkítés továbi segítség lehet a válogatáshoz, amire azért is érdemes gondolni, mert így például az edigital kínálatából ki lehet szűrni az azonos kategóriában megjelenített, de alapvetően professzionális irodai felhasználásra szánt különféle gépeket.

Mind a termékkínálat, mind az árak tehát igen széles skálán mozognak ezekben a webáruházakban, így amennyiben ezekről a helyekről akarjuk a tanévkezdésre beszerezni a szükséges termékek egy részét, úgy több időt kell szánni a böngészére. Ezt a hagyományosan a drágább iskolai kellékek közé tarozó iskolatáskák példája mutatja (amit persze sokan szívesebben választanak ki hagyományos módon, azaz a boltban úgy, hogy az iskolás gyerek fel is próbálja előtte). Az edigital kínálatában például valamivel 4000 forint fölött indulnak az iskolai használatra is alkalmas táskák árai, de a vizsgálatunkkor érvényes 216-os találati listán a 100 ezer forint fölötti kategóriában ott voltak a professzionális használatra tervezett fotós- illetve notebook-táskák is, illetve a komoly túrahátiszákok. Ezekre a diákoknak aligha van szükséges tanszereik hordozásához, de néhány tízezer forintot akár olyan táskáért is elkérhetnek, amely az ő céljaiknak is igényeiknek megfelel.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az Emag kínálatában "iskolatáskák, hátizsákok" címszóra 4322 találatot mutatott a rendszer, ebből pedig könnyű kitalálni, hogy a kínálat és az árak is igen sokszínűek. Persze ez a tételszám sem mind iskolai viseletre ajánlható terméket jelent. Tornazsákot már néhány száz forinttól lehet azonban találni a kínálatban (de nagy a választék az 1000-3000 forintos kategóriában), míg az iskolatáska funkcióját betöltő termékekért néhány ezer forinttól kezdődően kell fizetni (bár egyszerűbb, a célnak kisiskolásknál vagy óvodásoknál akár meg is feleltethető hátizsákot 2000 forint alatt is látni). A legdrágább iskolai darabaok itt néhány tízezer forintba kerülnek, igaz, ezek között van olyan is, ami kiegészítőkkel (tárcákkal, kisebb hordeszközökkel felszerelt). A legdrágább tétel egy márkázott (Lego és Star Wars branddel egyaránt ellátott) darab volt vizsgálatunk idején, valamivel több mint 52.000 forintért.

Természetesen a nagy weboldalakon és áruházakon túlmenően számos kereskedő készül az iskolakezdésre, olykor egyedi termékkínálattal, akciókkal. Érdemes lehet online keresgélésünket annak tükrében végezni, hogy pontosan milyen eszközöket várnak az óvidába illetve az iskolákba a nevelők az előző év záráskor kiadott lista szerint, illetve aszerint, mi az, amit az iskolára készülő gyerek magának választana, és ennek alapján elvégezni a konkrét termék árösszehasonlítását és elérhetőségét az egyes kereskedőknél.

Első osztályba készülő kislány taneszközei előtt Forrás: MTI/Czimbal Gyula

Tanszercsomagok és akciók

Természetesen - ahogy az megszokott -, közeledve a szeptemberhez, egyre több termékkel, egyre több hirdetéssel lehet majd találkozni az iskolára készülve. Már most is elérhetők a sokak által kedvel tanszercsomagok - nem csak a fenti kereskedőknél, hanem sok más cégnél is -, amelyekbe a legjellemzőbb, általánosan szükséges eszközket állítják össze a kereskedők. Főként az alsó tagozaton népszerűk ezek a csomagajánlatok - de felső tagozatosok számára is állítanak össze ilyeneket -, de

a szülőknek érdemes lehet szem előtt tartani, megéri-e választani ezek közül annak függvényében, hogy a nevelők és a pedagógusok pontosan milyen eszközök beszerzését kérték a tanév elejére.

Elképzelhető, hogy egy kedvező áru, előre összeállított tanszercsomag megvásárlása anyagilag is jó választás lehet, ám ha túl sok, annak tartalmától eltérő tételt kértek az iskolakezdéshez az intézmény részéről, akkor lehet, célszerű azokat külön-külön beszerezni.

Az iskolakezdési időszakhoz közeledve, az Origo Gazdaság rovata is figyelemmel kíséri a kereskedőknél jelentkező újdonságokat, a felmerülő költségek alakulását, az elérhető iskolakezdési támogatásokat, és így tovább. Kövesse figyelemmel a témában megjelenő cikkeinket!