Közel 100 milliárd dollárnyi vagyont söpört ki egy eladási hullám a kriptovaluták piacáról, ahogy a bitcoin például négy hete nem látott mélypontra zuhant.

A legnagyobb kriptovaluták kedden több mint 6 százalék körüli mínuszokat produkáltak, közép-európai idő szerint délelőtt, folytatva ezzel a hét elején megkezdett eladási hullámot.

A kriptovaluták piaca azonban most nem önmagában álló zuhanást mutat, a teljes amerikai részvénypiac is esik. A Dow Jones Industrial Average részvényindex például tavaly október óta nem látott rossz teljesítményt produkál – írja az RT.com.

Közben viszont a bitcoinhoz köthető befektetési termékek már a második egymást követő héten szenvedtek el tőkekivonást. Jóllehet a bitcoin-eszközökbe irányuló tőkebeáramlás még így is 4,2 milliárd dolláros ebben az évben, vagyis azért az eszközkezelőknek egyelőre nem kell különösebben pánikolniuk.

A bitcoin/dollár árfolyam idei alakulásaForrás: Investing.com

Jól látszik azonban, hogy a bitcoint igencsak megrángatták az elmúlt hónapokban. Miután elérte a majdnem 65 000 dolláros csúcsát áprilisban, az árfolyam mára 50 százalékot zuhant. Május közepe óta pedig a 30-40 000 dolláros tartományban mozgott, bár június 22-én lement 30 000 dollár alá, amikor a kínai központi bank megtiltotta az országban, hogy a pénzügyi vállalatok kriptovalutákkal összefüggő szolgáltatásokat kínáljanak a fogyasztóknak.

Egyelőre tehát úgy látszik, hogy egy általánosabb eladási hullám húzza a mélybe a kriptovalutákat, azonban van olyan elemző, aki szerint nem kizárt egy komolyabb esés is, és a bitcoin lemehet akár a 22.000 dolláros szintig. A következő hetekben tehát izgalmas lesz figyelni, hogy a kockázatos befektetési eszközök hogy teljesítenek, és hogy a részvénypiac mennyire mozog majd együtt a vezető kriptovalutákkal.