A koronavírus-járvány ellenére Magyarország jól halad a klíma- és környezetvédelmi akciótervben foglaltak megvalósításában - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára Szegeden.

Steiner Attila - aki a rendezvényen átadta a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. által vásárolt három elektromos autót - közölte: 2020 nyarán iktatták törvénybe, hogy 2050-re Magyarország klímasemleges lesz; tavaly februárban meghirdették a klíma- és környezetvédelmi akciótervet is. Utóbbi egyik fontos célja, hogy az összes emisszió mintegy ötödéért felelős közlekedési szektort zöldebbé tegyék.2016 óta 20 milliárd forinttal támogatták a tisztán elektromos hajtású járművek beszerzését, aminek köszönhetően idén januárban már több mint 25 ezer zöld rendszámú autó futott az utakon - fejtette ki. Idén 7 milliárd forint állt rendelkezésre három pályázaton keresztül ilyen célra, ebből a személytaxi-szolgáltatók számára kiírt 3 milliárd forintos keretösszegű pályázati lehetőség még nyitva áll - mondta.
Az államtitkár közölte: a Volánbusz 100 elektromos autóbusz beszerzésére írt ki tendert, amelynek eredménye év végén, jövő év elején már látható az utakon. A minisztérium továbbá minden hónap elején fogja támogatni az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzését is.

Emlékeztetett: idén július 1-től betiltották az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalát; 2022-től a 25 ezer lakosnál nagyobb városokban csak e-buszok közlekedhetnek; és 2025-ig a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátású Mátrai Erőmű technológiai átalakítása is megvalósul.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára beszédet mond elektromos autók átadásán Szegeden, a Belvedere-palota bejáratánálForrás: MTI/Rosta Tibor

Steiner Attila elmondta: már több mint egymillió fát ültettek, de folytatják a fásítást: szeretnék, ha 2030-ra az ország területének 27 százalékát erdő borítaná. A Tisztítsuk meg Magyarországot! elnevezésű akció keretében több mint 30 ezer tonna illegális hulladékot szállítottak már el - közölte. A politikus elmondta, az akciótervhez piaci forrásokat is igénybe vesznek, eddig háromszor bocsátottak ki úgynevezett zöld kötvényt, a legutóbbin, április 22-én hétszeres volt a túljelentkezés; így folytatják a programot.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. által vásárolt három Nissan Leaf elektromos autó átadásukon Szegeden, a Belvedere-palota bejáratánálForrás: MTI/Rosta Tibor

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat Szeged városával együttműködve szeretne a Belvedere-palotával szemközti területen egy elektromos autótöltőt létesíteni, ahol az önkormányzathoz e-autóval érkezők az ügyintézés ideje alatt díjmentesen tölthetnék a járműveiket - mondta a rendezvényen Gémes László, a megyei önkormányzat elnöke. Felidézte, az önkormányzat 30 millió forintos uniós támogatásból már kidolgozta a klímastratégiáját, egyszer használatos műanyagokat eddig sem használtak, szelektíven gyűjtötték a hulladékot, és számos fiataloknak szóló szemléletformáló programot valósítottak meg a klímavédelem érdekében.