Hárommilliárd forintot meghaladó összegből épít az Élésker Kft. új Reál üzletet Békéscsabán, az egykori kötöttárugyár helyén - jelentették be a leendő kiskereskedelmi egység helyszínén csütörtökön sajtótájékoztatón.

Az új Reál üzletek építészeti mintájául szolgáló épület 2.100 négyzetméteres lesz, a legmodernebb alapanyagokból és technológiával épül. A kivitelező Konstrukt X. Kft. kialakít egy 800 négyzetméteres üzlethelyiséget is, amelyet bérbe adnak majd és egy 211 férőhelyes parkolót hat elektromos töltőhellyel, valamint 60 kerékpárnak elég tárolót - közölte Túri Zsolt, a kivitelező cég ügyvezető igazgatója.

Az első munkagépek idén júniusban vonultak fel a 12 ezer négyzetméteres területen, augusztus végén szeretnék elkezdeni az új, főleg könnyűszerkezetes épület alapozását, amelyet karácsonyig szeretnének teljesen felépíteni. Az új üzlet a tervek szerint egy év múlva nyit.

Tyetyák Magdolna, a beruházó Élésker Kft. ügyvezetője az MTI kérdésére válaszolva elmondta, a beruházás végleges költsége még nem ismert, a tervezés ugyanis csak néhány lépéssel előzi meg a kivitelezést; a forrást saját erőből és banki hitelből biztosítják. Hozzátette, az Élésker Kft. több mint 4 száz munkavállalót foglalkoztat, éves árbevétele meghaladja a 9 milliárd forintot. 2005 óta a Reál-hálózat tagjaként, franchaise rendszerben 40 élelmiszerüzlet feladatait szervezi.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Az egykori kötöttárugyár területét befektetési lehetőségként, valamint a kereskedelmi tevékenység erősítése érdekében vásárolták meg.

Továbbá az ügyvezető azt is megosztotta, hogy az új bolt megnyitásakor két üzletet bezárnak, az ott dolgozókat az új egységben foglalkoztatják tovább.

Békéscsabán 1905-ben alapították a hajdani BÉKÖT-öt, amely eredetileg műbútorgyár volt. A Rokka Kötőszövő Rt. 1920-ban nyitotta meg a városban az üzemét, ebből és több ruhaipari cégből jött létre 1949-ben a Békéscsabai Kötöttárugyár, amely a hatvanas évek elején már az ország egyik legmodernebb, több mint ezer embert foglalkoztató textilüzeme volt. A gyárnak azonban a nyolcvanas években csökkentek a megrendelései és a bevétele; 1992-ben szűnt meg; 2012-ben ítélték bontásra.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a nagyberuházással a belváros egyik forgalmas helyszíne újul meg, ezáltal rendezetté válik a központ utolsó elhanyagolt területe is.