Riasztást adtak ki az elektromos autók kapcsán, néhány év múlva komoly gond lehet

Electric mobility with the BMW i3 energy ELECTRIC VEHICLE electric cable CABLE BATTERY storage capacity scope range load RED COLOUR CAST SQUARE FORMAT
Symbolic image - A red electric cable behind a BMW i3 electric car on a street near Brandis (Saxony), Germany, 20 May 2016. The vehicle is powered with a 125 kilowatt electric motor and optionally also offered with a range extender. Photo: Jan Woitas/dpa
Vágólapra másolva!
Komoly kihívással áll szemben az elektromos autók világpiaca. A Bank of America elemzése szerint ugyanis akár már 2025-re hiány lehet a járművekben használt akkumulátorokból.
Vágólapra másolva!

Az elektromos autók világszerte növekvő népszerűsége komoly kihívás elé állítja az iparágat. A Bank of America friss elemzése szerint ugyanis akár már 2025-ben előállhat az a helyzet, hogy hiány lesz a járművekben használt akkumulátorokból – írja a Yahoo Finance.

Az amerikai nagybank modellje szerint 2025-26-ban már megmutatkozhat az akkumulátorhiány, majd 2030-ig csak még súlyosabb lehet a helyzet.

Ennek oka egyszerűen az, hogy miközben világszerte hatalmas lendülettel nő a kereslet az elektromos járművek iránt, az akkumulátorgyártás nem tudja tartani a lépést a piaci növekedéssel – mondják az elemzők.

Hamarosan hiány lehet akkumulátorokból Forrás: AFP/Vladimir Simicek

A növekedés pedig azt jelenti, hogy az elektromos autók széles skálájának piaci penetrációja 2025-ben 23 százalékos, 2030-ban 40 százalékos, 2040-ben pedig már 67 százalékos lehet.

A banknál hozzátették, a növekedést egyszerre támogatják a szigorodó szén-dioxid-kibocsátási szabályozások, de az amerikai autópiac fokozódó kereslete is döntő fontosságú.

Végül az elemzők hozzátették, a tavalyi évben az olajpiaci kereslet érezhetően lecsökkent, felgyorsítva ezzel a megújuló energiaforrások növekedését. Ez pedig szintén katalizátorként tud hatni az elektromos autókra történő átállásban, mivel számos vállalat dönt úgy folyamatosan, hogy igyekszik minél gyorsabban megfelelni a környezetvédelmi előírásnak. Vagyis a cégek is cserélik le a flottáikat elektromos modellekre, ami tovább gyorsíthatja az akkumulátorok iránti keresletet.