Kiszámolták, mennyibe került a biztosítóknak globálisan az első félév időjárása

Texas Struggles With Unprecedented Cold And Power Outages GettyImageRank2 Color Image weather accidents and disasters business finance and industry fuel and power generation Horizontal
Lefagyott texasi helységnévtábla 2021. február 18-án.
Vágólapra másolva!
Az idei év extrém időjárási jelenségei a biztosítóknál is rég nem látott időszakot jelentenek. Egy friss becslés szerint ugyanis a társaságok kifizetései egy évtizede nem látott magasságokba emelkedhettek az első félévben.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 10 évben nem tapasztalt mértékű kifizetésekkel számolhatnak az idei első félévben a biztosítótársaságok, ahogy világszerte extrém időjárási körülmények okoztak súlyos károkat.

A globális természeti katasztrófák ugyanis összesen 42 milliárd dolláros kifizetést eredményezhettek a biztosítótársaságoknál az év első hat hónapjában,

amire egy évtizede nem volt példa – írja a The Guardian a londoni Aon biztosítócég előzetes becslései alapján.

A számítások szerint 21 olyan időjárási esemény (és egy földrengés) volt az első félévben, amely legalább 1 milliárd dolláros kárt okozott.

A biztosítók szempontjából az egyik legsúlyosabb katasztrófa a februári extrém hideg volt az USA déli államaiban, amely a teljes elektromos infrastruktúrát megtépázta. Olyannyira, hogy az esemény összesen 15 milliárd dolláros biztosított kárt okozott, amivel rekordot döntött a téli extrém időjárási események történetében.

Hatalmas károkat okozott idén az extrém tél az Egyesült Államok déli részén Forrás: AFP/2021 Getty Images/Montinique Monroe

A természeti katasztrófák összesített gazdasági költségei (93 milliárd dollár) viszont elmaradnak a 10 éves mediántól. Ahogy a természeti katasztrófákkal összefüggő 3000 haláleset is alatta van a 10 éves átlagnak – tette hozzá az elemzés. A jelentés kiemelte, hogy a biztosítók számára a gazdagabb országokban előforduló természeti katasztrófák általában költségesebbek, mivel ezekben az államokban nagyobb számban kötnek biztosításokat a cégek és a magánszemélyek.

Európában a június végén kialakuló extrém viharok okoztak 4,5 milliárd dolláros veszteséget a biztosítóknak,

azonban a németországi súlyos áradások költségei majd csak a második féléves adatokban mutatkoznak meg.