Az idei év extrém időjárási jelenségei a biztosítóknál is rég nem látott időszakot jelentenek. Egy friss becslés szerint ugyanis a társaságok kifizetései egy évtizede nem látott magasságokba emelkedhettek az első félévben.

Az elmúlt 10 évben nem tapasztalt mértékű kifizetésekkel számolhatnak az idei első félévben a biztosítótársaságok, ahogy világszerte extrém időjárási körülmények okoztak súlyos károkat.

A globális természeti katasztrófák ugyanis összesen 42 milliárd dolláros kifizetést eredményezhettek a biztosítótársaságoknál az év első hat hónapjában, amire egy évtizede nem volt példa – írja a The Guardian a londoni Aon biztosítócég előzetes becslései alapján.

A számítások szerint 21 olyan időjárási esemény (és egy földrengés) volt az első félévben, amely legalább 1 milliárd dolláros kárt okozott. A biztosítók szempontjából az egyik legsúlyosabb katasztrófa a februári extrém hideg volt az USA déli államaiban, amely a teljes elektromos infrastruktúrát megtépázta. Olyannyira, hogy az esemény összesen 15 milliárd dolláros biztosított kárt okozott, amivel rekordot döntött a téli extrém időjárási események történetében.

Hatalmas károkat okozott idén az extrém tél az Egyesült Államok déli részénForrás: AFP/2021 Getty Images/Montinique Monroe

A természeti katasztrófák összesített gazdasági költségei (93 milliárd dollár) viszont elmaradnak a 10 éves mediántól. Ahogy a természeti katasztrófákkal összefüggő 3000 haláleset is alatta van a 10 éves átlagnak – tette hozzá az elemzés. A jelentés kiemelte, hogy a biztosítók számára a gazdagabb országokban előforduló természeti katasztrófák általában költségesebbek, mivel ezekben az államokban nagyobb számban kötnek biztosításokat a cégek és a magánszemélyek.

Európában a június végén kialakuló extrém viharok okoztak 4,5 milliárd dolláros veszteséget a biztosítóknak, azonban a németországi súlyos áradások költségei majd csak a második féléves adatokban mutatkoznak meg.