A Földön ma sem ritka, hogy új államok születnek, és a legfiatalabb önálló ország épp júliusban ünnepelhette függetlenedésének 10. évfordulóját. Dél-Szudán 2011. július 9-e óta független állam.

A Föld legfiatalabb önálló államai körében nagyon gyakori, hogy ezek az országok más államok részei voltak korábban, majd függetlenedtek. Ilyen a globálisan is legfiatalabbnak számító Dél-Szudán is, amely egy népszavazás után 2011. július 9-én kiáltotta ki a függetlenségét Szudántól, melynek 2005 óta autonóm tartománya volt.

Dél-Szudán egyébként még abban a hónapban tagja lett az ENSZ-nek és az Afrikai Uniónak is, a fővárosa pedig Juba.

A legfrissebb adatok szerint a majdnem 620 négyzetkilométeren elterülő Dél-Szudán lakossága közel 11 millió fő, a bruttó hazai összterméke (GDP) pedig 20 milliárd dollár, amivel a 153. helyen áll a globális rangsorban.

Olajkitermelő létesítmény Szudán és Dél-Szudán határánForrás: Imaginechina/Tong jiang - Imaginechina/Tong Jiang

Gazdasági szempontból egyértelműen látszik, hogy Dél-Szudán lényegében kizárólag az olajból tartja fenn magát, sajátos egymára utaltságban Szudánnal, melynek olajipari infrastruktúrája szükséges a délen kitermelt nyersanyag piacra juttatásához.A kormányzat éves költségvetésének 98 százaléka, a GDP-nek pedig a 80 százaléka az olajból származik – írja a 24/7 Wall St.

Emellett a mezőgazdaságnak is komoly jelentősége van, különösen, hogy a szektor nagyon sok embert foglalkoztat. Nem véletlen, hogy a Világbank elemzése szerint Dél-Szudán fejlődése a jövőben főleg lokális alapokra támaszkodhatna.

Nemrég egyébként az ország külső segítségre szorult, ugyanis a koronavírus-járvány igen erősen érintette Dél-Szudán gazdaságát. Ehhez jött még a globális olajpiac gyengülése és az olajár tavalyi beszakadása, ami szintén komoly gondokat okozott az afrikai államban. Végül a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 174 millió dolláros hitellel segítette Dél-Szudánt, melynek GDP-je a 2020/21-es pénzügyi évben várhatóan 4,2 százalékkal fog zsugorodni.