Szicíliai települések tucatjait fenyegeti a csőd a február óta rendszeresen kitörő Etna vulkáni hamu eltakarításának költségei miatt. A részletekről a The Guardian számolt be.

Az olasz kormány nemrég 5 millió eurót különített el több olyan település kárpótlására, ahol a vezetés nem tudja kigazdálkodni a vulkáni salaktól való megszabadulás költségeit, amelyek minden egyes kitörésnél meghaladhatják az 1 millió eurót.

"A helyzet nagyon súlyos" - mondta Alfio Previtera, Giarre városkájának, az Etna hamuja által leginkább sújtott teleülések egyikének tanácsi tisztviselője.

Utcák, terek, tetők, erkélyek, autók - mindent beborít a hamu. Március óta körülbelül 25.000 tonna hamu hullott a városunkra. Az emberek esernyőkkel védekeznek.''Az olasz törvények szerint a hamu különleges hulladéknak minősül, ami a megtisztítási költségeket köbméterenként 20 euróra emeli.
"Az Etna minden egyes kitöréskor több tízezer és 200 ezer köbméter közötti mennyiségben lövelli ki magából a hamut." - mondja Boris Behncke, a cataniai Nemzeti Geofizikai Intézet vulkanológusa. "Ez komoly problémát jelent az önkormányzatok számára."

A vészhelyzettel való küzdelem során több település hatalmas adósságot halmozott fel." - mondta Previtera, aki szerint pénzügyi összeomlással állnak szemben az érintett települések.

Az Etna vulkán kitöréseForrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Salvatore Allegra

Hogy elkerüljék a települések csődjét, a szenátus a múlt héten törvényt fogadott el arról, hogy a hamut többé nem kell különleges hulladéknak tekinteni."A törvény jelentősen csökkenteni fogja a tisztítás, takarítás költségeit." - mondta Silvio Grasso mérnök, Giarre város polgári védelmének vezetője.

"A kötelező rendelkezés előírja például a hamu felhasználhatóságát a mezőgazdaságban, hogy termékenyebbé tegye a földet, vagy az építőiparban cementáló illetve töltőanyagként. Természetesen a probléma továbbra is fennáll, hiszen az Etna még mindig él és működésben van" - tette hozzá.

Az Etna a távolbanForrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Salvatore Allegra

A 3.300 méter magasan fekvő Etna február óta folyamatosan látványos kitörésekkel keseríti meg a lakók életét, és 2.000 méter magas lávaszökőkutakat bocsát ki magából. A cataniai Nemzeti Geofizikai Intézet vulkanológusai, akik a hamut tanulmányozzák, azt mondják, hogy ez a hegy belsejéből jövő és nagyobb mennyiségű gázt hordozó, általuk "primitív magmának" nevezett anyag, ami magyarázatul szolgál a szokatlanul magas kitörésekre.

A vulkánon magán több ezer lakos és gazdálkodó él és dolgozik, akiknek a tetőkre és erkélyekre zúduló, szinte állandó hamuesővel kell megküzdeniük.
"Kezd nagyon bosszantó lenni" - mondja a 74 éves Pinella Astorina, aki Trecastagniban, a vulkán lejtőin fekvő kisvárosban él. "Az egész napot azzal töltjük, hogy az otthonunkat takarítjuk a hamu miatt. A problémát igazán az jelenti, amikor ez felhalmozódik a tetőkön, ami azzal a veszéllyel jár, hogy eltömíti a lefolyócsöveket. A hamu eltávolításának a költsége elérheti akár a 300–400 eurót is."

Az Etna hamu takarításaForrás: AFP/Giovanni Isolino

Az országos polgári védelmi szolgálat rendkívüli ülés összehívásán dolgozik, ahol megvitatnák a polgárokat érő kellemetlenségeket, és az azokra adható lehetséges válaszokat. A helyi hatóságok azt tanácsolták az embereknek, hogy a szabadban ismét viseljenek védőmaszkot a hamu miatt, függetlenül attól, hogy az olasz kormány a hónap elején feloldotta a koronavírus elleni maszkviselési kötelezettséget.