Az Etna utáni takarítás csődbe vihet szicíliai településeket

Izzó lávát lövell ki magából az Etna tűzhányó Eruption at Mount Etna eruption,Etna,volcano Horizontal
CATANIA, ITALY - MAY 21: Eruption at Mount Etna, once again Volcano Etna produced a spectacular eruption, this is the nineteenth time since February 16 this year. After a month and a half of apparent rest, volcanic activity resumed strongly, another spectacular lava fountaining occurred at the Southeast Crater exactly 48 hours after the last eruption, the ash cloud was carried by the wind towards the south-southeast. Photo taken Nicolosi near Catania, on May 21, 2021. Salvatore Allegra / Anadolu Agency (Photo by Salvatore Allegra / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Szicíliai települések tucatjait fenyegeti a csőd a február óta rendszeresen kitörő Etna vulkáni hamu eltakarításának költségei miatt. A részletekről a The Guardian számolt be.
Vágólapra másolva!

Az olasz kormány nemrég 5 millió eurót különített el több olyan település kárpótlására, ahol a vezetés nem tudja kigazdálkodni a vulkáni salaktól való megszabadulás költségeit, amelyek minden egyes kitörésnél meghaladhatják az 1 millió eurót.

"A helyzet nagyon súlyos" - mondta Alfio Previtera, Giarre városkájának, az Etna hamuja által leginkább sújtott teleülések egyikének tanácsi tisztviselője.

Az olasz törvények szerint a hamu különleges hulladéknak minősül, ami a megtisztítási költségeket köbméterenként 20 euróra emeli.


"Az Etna minden egyes kitöréskor több tízezer és 200 ezer köbméter közötti mennyiségben lövelli ki magából a hamut." - mondja Boris Behncke, a cataniai Nemzeti Geofizikai Intézet vulkanológusa. "Ez komoly problémát jelent az önkormányzatok számára."

- mondta Previtera, aki szerint pénzügyi összeomlással állnak szemben az érintett települések.

Az Etna vulkán kitörése Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Salvatore Allegra

Hogy elkerüljék a települések csődjét,

a szenátus a múlt héten törvényt fogadott el arról, hogy a hamut többé nem kell különleges hulladéknak tekinteni.

"A törvény jelentősen csökkenteni fogja a tisztítás, takarítás költségeit." - mondta Silvio Grasso mérnök, Giarre város polgári védelmének vezetője.

"A kötelező rendelkezés előírja például a hamu felhasználhatóságát a mezőgazdaságban, hogy termékenyebbé tegye a földet, vagy az építőiparban cementáló illetve töltőanyagként. Természetesen a probléma továbbra is fennáll, hiszen az Etna még mindig él és működésben van" - tette hozzá.

Az Etna a távolban Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Salvatore Allegra

A 3.300 méter magasan fekvő Etna február óta folyamatosan látványos kitörésekkel keseríti meg a lakók életét, és 2.000 méter magas lávaszökőkutakat bocsát ki magából. A cataniai Nemzeti Geofizikai Intézet vulkanológusai, akik a hamut tanulmányozzák, azt mondják, hogy ez a hegy belsejéből jövő és nagyobb mennyiségű gázt hordozó, általuk "primitív magmának" nevezett anyag, ami magyarázatul szolgál a szokatlanul magas kitörésekre.

A vulkánon magán több ezer lakos és gazdálkodó él és dolgozik, akiknek a tetőkre és erkélyekre zúduló, szinte állandó hamuesővel kell megküzdeniük.


"Kezd nagyon bosszantó lenni" - mondja a 74 éves Pinella Astorina, aki Trecastagniban, a vulkán lejtőin fekvő kisvárosban él. "Az egész napot azzal töltjük, hogy az otthonunkat takarítjuk a hamu miatt. A problémát igazán az jelenti, amikor ez felhalmozódik a tetőkön, ami azzal a veszéllyel jár, hogy eltömíti a lefolyócsöveket. A hamu eltávolításának a költsége elérheti akár a 300–400 eurót is."

Az Etna hamu takarítása Forrás: AFP/Giovanni Isolino

Az országos polgári védelmi szolgálat rendkívüli ülés összehívásán dolgozik, ahol megvitatnák a polgárokat érő kellemetlenségeket, és az azokra adható lehetséges válaszokat. A helyi hatóságok azt tanácsolták az embereknek, hogy a szabadban ismét viseljenek védőmaszkot a hamu miatt, függetlenül attól, hogy az olasz kormány a hónap elején feloldotta a koronavírus elleni maszkviselési kötelezettséget.