A Storeinsider számolt be róla, hogy a Zürichi Alkalmazott Tudományok Egyetemének kutatói bioreaktor alkalmazásával hoznak létre „laboratóriumi csokoládét".

A jelenlegi kilátások alapján a csokoládé iránti globális kereslet növekedése továbbra is feltartóztathatatlan marad. Ugyan a közkedvelt édesség 138 milliárd dolláros (41,9 ezer milliárd forint) piaca most sem számít kicsinek, egyes szakértők szerint 2028-ra akár a 200 milliárd dollárt (60 ezer milliárd forint) is meghaladhatja az értéke.

Bár pillanatnyilag az ipar ennek a csokimennyiségnek az alapanyagát kakaócserje-ültetvényekről szerzi be, a Zürichi Alkalmazott Tudományok Egyetemének (ZHAW) tudósai szerint a laboratóriumi bioreaktorban növesztett csokoládé is szoríthat magának némi helyet a piacon.

Ami ez utóbbi, különleges édesség gyártását illeti, az eljárás kezdetén a tudósok a kakaóbabokat kivonták egy kakaógyümölcs húsából majd pedig felnegyedelték őket. Következő lépésben egy speciálisan kifejlesztett táptalaj alkalmazásával, teljes sötétségben inkubációs procedúrának vetették alá ezeket a magokat. Ebben a fázisban egy bizonyos hegszerű anyag keletkezett a kakaóbabokon. A kutatók három hét múlva lekaparták, majd pedig egy bioreaktorba helyezték ezt a szubsztanciát. Miután a tartályban a szaporítási folyamat befejeződött, a benne levő folyadékot leszívták, majd pedig a hátra maradt anyagot megszárították és megpirították.

Csokoládégyártás sejtszaporítással ZHAWForrás: ZHAW/Newsflash

Mint kiderült, az így létrejött porból egyéb összetevőkkel összekeverve csokoládé készíthető. A technika egyik legnagyobb előnye, hogy a bioreaktorban a szaporítási folyamat újra és újra megismételhető az anyag legelső adagjából.

Bár a végeredmény a hagyományos csokoládééval azonos állaggal rendelkezik, azok szerint, akik megkóstolták, az íze gyümölcsösebb és édesebb, illetve kevésbé keserű. A ZHAW illetékes csapatának segítségével idővel azért vélhetőleg tovább tudják majd „finomítani" a zamatot.

A jelentős sikerek ellenére még várni kell, amíg a laboratóriumban létrehozott csokoládé kereskedelmi forgalomba kerülhet. A forgalmazást némileg hátráltatja az is, hogy a produktum legyártása egyelőre szerfelett költséges: 100 gramm előállítása 20 dollárba kerül.

Csokoládégyártás sejtszaporítással ZHAWForrás: ZHAW/Newsflash

Habár az új termék a szokványos módszerekkel gyártott csoki „egzotikus" alternatívájává válhat, teljes mértékben valószínűleg soha nem fogja kiváltani azt. A gyártó szerint, leginkább azokat a vásárlókat lehet majd megszólítani vele, akiknek a csokoládéfogyasztásról nem mindig megalapozatlanul a kakaótermesztéshez kapcsolódó erdőirtás és a gyerekmunka jut az eszébe.