Megszólalt az MNB az euró bevezetéséről: erre kell figyelnie Magyarországnak

MNB Magyar Nemzeti Bank, Budapest, épület
Vágólapra másolva!
Az MNB elkötelezett az euró sikeres és biztonságos magyarországi bevezetése mellett - mondta a Portfoliónak Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért felelős alelnöke. Hozzátette, úgy kell a jövőben bevezetnie Magyarországnak az eurót, hogy az biztosítsa a gazdaság számára a felzárkózás folytatásának lehetőségét.
Vágólapra másolva!

A csütörtökön megjelent interjúban a jegybanki vezető fontosnak nevezte, hogy tényszerű, szakmai diskurzus induljon arról, mikor és hogyan érdemes az országnak csatlakoznia az eurózónához.
Virág Barnabás emlékeztett:

az utóbbi években felmérésekben rendre 60-70 százalék között mozgott az euró bevezetésének támogatottsága.

Ha feltennénk a kérdést, vajon szeretnék-e az emberek, hogy a magyar gazdaság fejlettsége 10-15 éves időtávon elérje az Európai Unió átlagát, akkor a támogatók aránya valószínűleg 100 százalék közelében lenne. A gazdaságpolitikának pont az a feladata, hogy a két cél között megtalálja a helyes stratégiát - mutatott rá az alelnök.

- jelentette ki.

Most két dolgot kell tenni: egyrészt azonosítani azt a kritériumrendszert, ami mellett képesek vagyunk a magyar gazdaság euróérettségét megfelelően értékelni, másrészt kell egy stratégiai terv, ami magában foglalja a versenyképesség, a termelékenység folyamatos javítását és a költségvetési mozgástér megteremtését, hogy erre építve biztosítható legyen a felzárkózás folytatása a belépés után is - fejtette ki.

A Magyar Nemzeti Bank bejárata Fotó: Polyák Attila - Origo

Az elkerülendő kockázati faktorok közé sorolta, hogy az euróbevezetés környezetében a reálkamatok gyors csökkenése a pénzügyi ciklus túlfúvódását okozza, ami a magán- és/vagy államadósságok növekedésén a folyó fizetési mérleg egyensúly kóros megbomlását idézi elő.

Ez tipikusan a dél-európai országok története - jegyezte meg.

Emellett az is általános tapasztalat, hogy az euró bevezetéséig van egy komoly reformlendület, ami a bevezetést követően a megnyugvás állapotába megy át.

Erre Szlovákia példáját hozta fel, ahol az elmúlt 10 évben meg is állt a korábban sikeres felzárkózás.

Virág Barnabás az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke Fotó: Polyák Attila - Origo

Az euró bevezetésének geopolitikai aspektusaira kitérve megjegyezte, Horvátország és Bulgária esetében az önálló monetáris politika feladásának költsége lényegesen kisebb, ez megkönnyíthette a döntésüket, hogy gyakorlatilag az euró előszobájában vannak. Csehország és Lengyelország két kiemelten fontos partnere Magyarországnak, amennyiben ők az euró bevezetése mellett döntenének, akkor a magyar stratégiát is újra kell majd értékelni - hangsúlyozta a jegybank alelnöke.