A 2021-2027-es fejlesztési ciklus első pályázati felhívásánál, a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiaváltását célzó Ginop Plusz 1.2.1-nél 4793 kérelem érkezett be összesen 465,05 milliárd forint támogatási igénnyel - írta a Világgazdaság a csütörtöki számában a Széchenyi 2020 pályázati információs portál adataira hivatkozva.

A lap szerint a valódi beruházási igény ennél is jóval nagyobb, mintegy 700-800 milliárd forintra tehető, ugyanis a hétből négy régióban, ezáltal a 19-ből 12 megyében 70 százalékos támogatási intenzitás volt elérhető, míg másutt 45-55 százalékos.Emlékeztettek arra, hogy a kiíró alig negyedóra múltán felfüggesztette a pályázatot, miután az eredetileg 100 milliárd forintos keret a 30 százalékos ráhagyással is nagyon hamar kimerült.

Most már látható, hogy négy és félszeres volt a kereslet a támogatási forrásokra - írták, rámutatva arra, a kiíró reagált a visszajelzésekre, és egyrészt 100-ról 200 milliárd forintra növelte a keretet, másrészt biztosította a pályázókat arról, hogy minden beadványt értékel, és így alakul ki egy végső objektív sorrend.

IllusztrációForrás: Science Photo Library/CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Caia Image / Science Photo Libra

A lap érdeklődésére az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál jelezték: az újraindítás a valaha volt legnagyobb beruházási kedvet élesztette fel a vállalkozásokban, amit jól mutat, hogy míg tavaly egy hasonló konstrukció kerete három hét alatt merült ki, addig a mostani szinte pár perc alatt. Fontos fejlemény, hogy a tájékoztatás szerint vizsgálják egy további kör meghirdetésének lehetőségét - írták.