A világ egyik legnagyobb bányacégének számító BHP Group bejelentette be, hogy aláírt egy megállapodást a Teslával. Ennek értelmében a bányavállalat Ausztráliában kitermelt nikkelt szállít majd be az elektromos autók gyártásához Elon Musk cégének.

Jelentős nyersanyagpiaci együttműködést kötött a BHP Group és a Tesla, melynek értelmében a bányaipari óriás Ausztráliában kitermelt nikkelt szállít majd Elon Musk cégének – írja a Mining.com. Emellett a felek azon is dolgoznak majd, hogy csökkenték a Tesla akkumulátor-gyártási beszállítói láncának károsanyag-kibocsátását.

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk egyébként egy ideje már tárgyalásokat folytat bányacégekkel, mivel az elektromos autóknak hatalmas a nyersanyagigényük, és a jelenlegi kapacitás egyre nehezebben tudja kielégíteni a Tesla keresletét.

Olyannyira, hogy nemrég kiderült, Musk terveinek megvalósításához a világ összes jelenlegi bányája is kevés lenne. A nikkel pedig az egyik legfontosabb nyersanyag az akkumulátorgyártásban, és maga Musk is jelezte még februárban, hogy a nikkelkínálat miatt aggódik a leginkább.

Hatalmas nikkelüzletet kötött a TeslaForrás: AFP/Hector Retamal

A Tesla aztán júniusban közölte, hogy több mint évi 1 milliárd dollárt fog költeni arra, hogy Ausztráliából nyersanyagokat vásároljon. A szigetország azért jó célpont, mert jelentős a bányaszektora, miközben felelős kitermelési módszereket alkalmaz.

Az sem mellékes, hogy a nyugati autógyártók egyre inkább szeretnék diverzifikálni a beszállítói láncaikat, csökkentve a Kínától való függőséget az esetleges sokkhatások esetén.

A BHP közlése szerint egyébként egyetlen elektromos autóban nagyjából 40 kilogramm nikkelt használnak föl, és a fém iránti kereslet várhatóan 500 százalékos növekedést produkál majd a következő évtizedben. A vállalat a Nickel West nevű Nyugat-Ausztráliában található bányaprojektje segítségével látja majd el nyersanyaggal a Teslát.

Noha a BHP konkrét mennyiséget nem közölt, az elemzői számítások szerint a bányacég évente akár 18.000 tonna nikkelt is szállíthat a Teslának.