Babavárástól kollégiumig állják a számlát az egészségpénztárak - MNB Pénzügyi sarok

terhesség terhes várandósság kismama
Kiderült a Pfizer vakcina hatékonysága a terhes nőknél
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi sarok rovatában ma az alábbi kérdésre keressük a választ a jegybank szakértőitől: „Jövőre két nagyfiam kollégiumba megy, ráadásul érkezik a harmadik kisbabánk. Létezik valamilyen kedvező előtakarékoskodási lehetőség a várható megnövekedett kiadásaink fizetésére?" (Z. Mariann, Mindszent). A témában Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője válaszol.
Vágólapra másolva!

A sokak által ismert önkéntes nyugdíjpénztárakhoz hasonló egészség- és önsegélyező pénztárak is működnek itthon, sőt, több mint 1 millió tagjuk van. A jelenlegi 17 hazai piaci szereplő többsége ráadásul afféle „kettő az egyben" módon egyszerre kínál egészségügyi és önsegélyező célú szolgáltatásokat is a náluk előtakarékoskodóknak.

Egy ilyen pénztárba belépve így nem csak egészségügyi célú kiadások (gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök megvásárlásától kezdve az orvosi ellátásokon keresztül egészen az egészségügyi szűrésekig) elszámolására válunk jogosulttá, de egyúttal egyes önsegélyező célú kiadásaink kifizettetésére is. Utóbbi a lakáshitel-törlesztéstől kezdve az otthont ért tűz- és viharkárok kijavíttatásán át akár az átmeneti munkanélküliség idejére a kiesett jövedelmet pótló járadékig terjedhet.

Az egészség- és önsegélyező pénztárak tagjaként – saját vagy örökbefogadott – gyermekeink jogán a várandósságtól egészen felsőfokú tanulmányaik várható befejezéséig vehetünk igénybe pénztári szolgáltatásokat.

Célszerű a kifizetési igényeinket megelőzően legalább 180 nappal belépnünk az adott önkéntes pénztárba, továbbá munkaadónknak (pl. a kafetéria keretében) vagy nekünk természetesen a juttatások fedezetéül szolgáló tagdíjat is be kell eddigre fizetnünk. Figyeljünk arra, hogy a kifizetési igény igazolására szolgáló iratokat (számlák, okiratok), azok kiállításától számítva 120 napon belül az igényléshez csatolva benyújtsuk az adott pénztárhoz!

E pénztáraknál (is) a tagdíjbefizetések – legyen az egyéni, vagy munkáltatói – 20 százalékát kitevő, – vagy ha legalább két évre lekötünk ott a pénzt, annak további 10 százalékára rúgó –, de maximum évi 150 ezer forintnyi visszatérítés jár a személyi jövedelemadónkból (szja). Ha esetleg egyéb öngondoskodási megtakarításaink is vannak (pl. nyugdíjbiztosítás), az éves szja-kedvezményünk tovább növelhető.

Pénztárunkon keresztül rendezhetjük (összeghatár nélkül) a várandósság során és a szülést követően felmerülő egészségügyi kiadásainkat, de pl. babaápolási cikkek árának megtéríttetésére is jogosultak vagyunk.

A befizetett tagdíjakból (amire tehát már jár az adóvisszatérítés) önsegélyező pénztártól függően jellemzően 900 ezer - 1 millió forint egyszeri szülési segélyt is igényelhetünk az újszülöttre. A kifizetéshez születési anyakönyvi kivonatot kell bemutatnunk.

Illusztráció Forrás: 123rf.com

Lehetőség van az édesanyáknak járó csecsemőgondozási díj (CSED), gyermekgondozási díj (GYED), gyermekgondozást segítő ellátás (GYES), gyermeknevelési támogatás (GYET), az örökbefogadói díj, illetve a gyermekek otthongondozási díjának (GYOD) pénztári kiegészítésére, maximum akár az adott ellátással azonos összegig, folyamatosan, havonta, amíg az jár. Ehhez előzőleg be kell mutatni a pénztárnak a kapott állami gyermekellátásról szóló igazolást, mégpedig a jogosultság megszerzését igazoló dokumentum kézhezvételét követő 120 napon belül.

Egészség- és önsegélyező pénztári megtakarításunkból évente az adott évi miniminálbérnek megfelelő (idén 167 400 forint) beiskolázási támogatást is kérhetünk gyermekenként óvodás, általános és középiskolás, illetve 25 éves korukig valamely hazai felsőoktatási intézményben tanuló gyermekeink után (ha örökbefogadók vagy gyámok vagyunk, akkor is).

E pénzből egyrészt tankönyvet, taneszközt, ruhát lehet venni az adott tanévben. A vásárlásokról számlát kell vinnünk a pénztárnak, és iskolalátogatási, illetve a családi pótlékról szóló igazolás is beszerzendő. Pénzt igényelhetünk e keretből emellett egyetemista, főiskolás gyermekünk tandíjára, kollégiumi vagy albérleti költségeire is. Ennek kifizetéséhez is szükséges a számlák, s a felsőoktatási intézmény iskolalátogatási igazolásának bemutatása.

A kifizetések igénylésére az adott tanévet megelőző 15 napon belül és a lezárulta után 15 napon belül kiállított számlák alapján van módunk.

A digitális tanítási időszak alatt az MNB és az Emberi Erőforrások Minisztériumának állásfoglalása alapján még a tanárokkal való kapcsolattartás, órai munka érdekében megvett számítógépet, elektronikai kiegészítőket is el lehetett számoltatni a pénztárakkal. Bár e lehetőség mostanra lezárult, ha ne adj' Isten valamikor a jövőben ismételten távoktatásra kellene áttérni, akkor ez a költség is ismételten elszámolható lesz majd.

Pénztárválasztás előtt tájékozódjunk, mert nem minden intézmény kínálja mindegyik szolgáltatást és azok feltételei is eltérhetnek! Az egészség- és önsegélyező pénztárak jellemzően a tagdíj 4-8 százalékát kitevő költséget vonnak le a működés finanszírozására (az éves befizetés összegétől függően), s esetleg pár ezer forintos terhe lehet a be- és kilépésnek is. A pénztárból való kifizetések (pl. a tag bankszámlájára) szinte kivétel nélkül ingyenesek.

válaszolt Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője