Noha a bitcoint számos kritika éri, különösen a környezetterhelése miatt, Elon Musk mégis ragaszkodik a személyes befektetéseihez, ha kriptovalutákról van szó. Ráadásul a milliárdos a napokban megint alaposan megmozgatta a piacot a bejelentéseivel.

A napokban Elon Musk megerősítette, hogy személyesen is birtokol kriptovalutákat, ráadásul hozzátette, hosszú távra tervez a befektetéseivel – írja a CNBC. Bár Musk azt nem árulta el, hogy pontosan mennyi kriptovalutát vásárolt, azt megosztotta, hogy bitcoinból vette a legtöbbet, amelyet az ethereum és a dogecoin követ a portfóliójában.

Hozzátette, alapvetően a bitcoin hosszú távú sikerében bízik, vagyis nem tervezi rövid időn belül eladni a befektetéseit. Kiemelte, lehet, hogy az árfolyam csökkenni fog, és akkor bukik, de rövid távon nem akar eladni. Vagyis Musk a személyes bitcoinvagyonával nem a gyors profitra pályázik.

A héten Musk a bejelentésével meg is mozgatta a befektetők fantáziáját. A bitcoin iránti rajongása ugyanis köztudott volt, ahogy az is, hogy kedveli az eredetileg viccnek induló dogecoint. Az ethereumról viszont Musk eddig nem túl sokat mondott, vagyis nem meglepő, hogy a hírre, miszerint ő is a vásárlók között van, a kriptovaluta jelentős raliba kezdett. Erre az értesülésre az ethereum több mint 12 százalékot erősödött.

Ráadásul Musk a bitcoinnak is adott egy lökést. A legnagyobb kriptovaluta ugyanis a héten már a 30 000 dolláros árfolyam alá is lement, de aztán jött Musk, és jelezte, hogy a Tesla - egy korábbi cáfolattal szemben - várhatóan mégis elfogad majd bitcoint az autóiért.

Az ethereum/dollár árfolyam idei alakulásaForrás: Investing.com

Musk és a kriptovaluták

A milliárdos üzletember és a kriptovaluták viszonya egyébként igen izgalmasan alakult ebben az évben. Miközben Musk többször is kifejtette, hogy mennyire támogatja a dogecoint, bejelentette, hogy a Tesla bevásárolt bitcoinból, amivel az egekbe repítette az árfolyamot. Sőt, az volt a terv, hogy a vállalat az elektromos autóiért is elfogad majd kriptovalutát, azonban Musk ezt később visszavonta – elsősorban környezetvédelmi okokra hivatkozva. Az előzőekben idézett friss bejelentés viszont után úgy tűnik, ez megváltozhat.

Az elmúlt hónapokban Musk egy-egy Twitter-bejegyzésével minden alkalommal jelentősen meg tudta mozgatni a kriptovaluták piacát, ami miatt egyesek már piaci manipulációval is megvádolták.

Most a személyes befektetéseire és az elkötelezettségére tett utalások ismét megmozgatták a piacokat, a befektetők pedig azt találgatják, vajon mi lesz Musk következő különös bejelentése.