Hatalmas szárnyalással indította az első tőzsdei kereskedési napját a Zomato nevű indiai ételszállító óriás. A vállalat papírja a debütálásakor több mint 80 százalékot emelkedett.

Hatalmas lendülettel kezdett a tőzsdén a Zomato nevű indiai ételszállító, ahogy pénteken megkezdődött a kereskedés a részvényével az indiai tőzsdén. A papír kezdeti ára ugyanis 76 rúpia volt, de a nyitáskor már azonnal 116 rúpián forgott, ami 52,63 százalékos prémiumnak felelt meg. Ezzel cég értéke 910 milliárd rúpia (12,2 milliárd dollár) volt – írja a CNBC.

A Zomato részvényét egyébként két indiai indexben is jegyzik, az egyik a National Stock Exchange of India, a másik pedig a BSE. Utóbbin a papír 115 rúpián nyitott, a kereskedési nap folyamán pedig a részvény ára felment egészen 138,9 rúpiáig.

Az Ant Group által támogatott Zomato részvényeit a múlt héten 38-szoros túljegyzés mellett hirdették meg, amit a nagy intézményi befektetők hatalmas érdeklődése kísért.

Hatalmas lendülettel kezdett a tőzsdén az indiai ZomatoForrás: Hans Lucas via AFP/Sri Loganathan Velmurugan

A 2008-ban alapított vállalat jelenleg mintegy 525 városban működik Indiában, és majdnem 390 000 étteremmel kötött partnerséget.

Az indiai ételszállító piac azonban egyre erősebb versenyt diktál. A Zomatónak például olyan jelentős versenytársai vannak az országban, mint a SoftBank által támogatott Swiggy vagy az Amazon.

Mindeközben a Zomato nemrég arról jelentett, hogy a március 31-én véget ért pénzügyi évben 8,16 milliárd rúpiás veszteséget ért el, ami jelentős javulás a megelőző évben mutatott 23,86 milliárdos veszteséghez képest. Közben viszont a cég bevétele is csökkent, 23,46 százalékkal – 19,94 milliárd rúpiára.

A Zomato tőzsdére lépése egyébként történelmi üzletnek számít, mivel a cég India első, nyílt piacra lépő unikornisa, vagyis olyan startupja, amelynek értékeltsége legalább 1 milliárd amerikai dollár.