Nyolcvan éve nem tapasztalt gyorsasággal nő a brit gazdaság

egyesült királyság, koronavírus
Vendégek egy londoni étterem teraszán 2021. április 12-én. A brit kormány által kidolgozott részletes nyitási menetrendnek megfelelően ettől a naptól kezdve a koronavírus-járvány miatt bezárt üzletek kinyithattak Nagy-Britanniában.
Vágólapra másolva!
Vezető gazdasági szakértők állítják: a brit gazdaság az elmúlt 80 év leggyorsabb ütemében növekszik, és az év végére elérheti a járvány előtti szintet. A részletekről a The Guardian számolt be.
Vágólapra másolva!

Az EY Item Club, vezető brit gazdasági előrejelző csoport számításai szerint a vakcina bevezetésének, az oltási programnak és a fogyasztói kiadások fellendülésének együttes hatása várhatóan a

GDP 7,6 százalékos növekedését eredményezheti, ami a nemzeti jövedelem leggyorsabb éves növekedési üteme lenne 1941 óta.

Az Egyesült Királyság gazdasága 2020-ban 9,8 százalékkal zsugorodott, ami a legrosszabb teljesítmény a G7-es országok között (ide tartozik az Egyesült Királyságon kívül az Amerikai Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Németország és Olaszország).

Nagy-Britanniában napjainkban jelentős a munkaerőhiány a kiskereskedelemben, a vendéglátóiparban, az iparban, de még a vasúti szolgáltatások területén is; ezekben a szektorokban nagyon nehéz munkaerőt találni az állományi létszám feltöltésére.

De az EY Item Clubnak a gazdasági fellendülésbe vetett optimizmusa a széles körű munkaerőhiány okozta káosz ellenére töretlen.

Igaz, jelentésük felhívja a figyelmet az egészségügyi kockázatokra is, és leszögezi, hogy a világjárvány jövőbeli alakulása, valamint az ezzel kapcsolatos újbóli korlátozások jelentős hatással lesznek arra, hogy a nagyarányú GDP-növekedést előrevetítő előrejelzésük teljesül-e.

Vendégek egy londoni étterem teraszán 2021 tavaszán Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Martin Beck, az EY Item Club vezető gazdasági tanácsadója szerint az Egyesült Királyság gazdasága erősen függ az olyan fogyasztói kiadásoktól, amelyek a szolgáltatásokhoz, a szabadidős tevékenységekhez kötődnek. Ez azzal jár, hogy a kijárási korlátozások, és lezárások súlyosabban érintik a brit gazdaságot, mint más országokat. "Ezen ágazatok újbóli megnyitása azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságban ennek megfelelően gyorsabb fellendülés várható" – jelentette ki a szakértő.

Tavasszal egyébként ez a közgazdászcsoport még csak a GDP 6,8 százalékos növekedését valószínűsítette. Idén pedig már másodszorra módosították az előrejelzésüket, és most azt jósolják, hogy a gazdaság 2021 végére elérheti a járvány előtti csúcsot.

Ez a talpra állás a legfrissebb adatok szerint akár hat hónappal korábban is bekövetkezhet, köszönhetően az Egyesült Királyság sikeres vakcinaprogramjának.

Az EY Item Club jelentése mindezek mellett arra is figyelmeztet, hogy

a növekvő infláció és munkanélküliség szintén hatással lehet az előrejelzett növekedésre.

Ezzel kapcsolatban az elemzőcsoport úgy véli, hogy az infláció 2021 végére elérheti a 3,5 százalékot, majd 2022-ben ismét visszaeshet, a munkanélküliség pedig az idei év második felében emelkedhet, és 5,1 százalékon tetőzhet, majd 2022-ben 4,6 százalékra csökkenhet.

"Miközben a fogyasztók a második világháború óta a legnagyobb megtakarításokkal rendelkeznek, a nagy kérdés az, hogy valóban jelentősebb költekezésbe kezdenek-e a korlátozó intézkedések feloldása után" - magyarázta Beck.

Feltételezéseik szerint igen, de ez persze nem vehető biztosra. A fogyasztók számára a kép nem ugyanis teljesen pozitív: a megtakarítások a magasabb jövedelmű háztartások körében koncentrálódnak, miközben a növekvő munkanélküliség és az infláció a reáljövedelmeket sújthatja.

Emellett napvilágot láttak olyan felmérések is, amelyek kevésbé bizakodóak a brit gazdasági növekedésre vonatkozóan, és aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy a fellendülés megtorpanhat. Az IHS Markit brit információszolgáltató tanulmánya szerint például a növekedés március óta a leglassabb ütemű, amit a széles körű munkaerőhiánynak, a koronavírusos megbetegedések növekedésének, és a több ezer, önkéntes elszigetelődést vállaló munkavállalónak tulajdonítanak. A felmérés rávilágít arra is, hogy a lakosság körében az utóbbi időben ismét gyorsan emelkedő fertőzésszámok miatt nagyobb az óvatosság.