Tovább fokozódik a milliárdosok űrversenye. Jeff Bezos ugyanis hétfőn közölte, lényegében 2 milliárd dollárt fizetne a NASA-nak, ha az amerikai Űrhajózási Hivatal megbízza a cégét, a Blue Origint, hogy olyan űrhajót fejlesszen, amellyel embereket lehet küldeni a Holdra.

Nincs megállás a milliárdosok űrversenyében. Jeff Bezos ugyanis hétfőn közölte, 2 milliárd dollárt fizetne a NASA-nak a költségek fedezésére, ha az amerikai Űrhajózási Hivatal az ő vállalatát, a Blue Origint bízza meg azzal, hogy olyan űrhajót fejlesszen, amellyel ismét embert lehet küldeni a Holdra – írja a The Guardian.

Ezzel Bezos nyílt kihívást intézett Elon Musk űrcégével (SpaceX) szemben. A NASA ugyanis áprilisban a SpaceX-szel kötött egy 2,9 milliárd dolláros szerződést, amelynek értelmében Musk cége épít a Holdra szálláshoz megfelelő űrhajót 2024-ig. Az Artemis program keretén belül 1972 óta először küldene embert a Holdra a NASA.

Ráadásul a Blue Origin pályázatát a NASA vissza is utasította. Bezos cége olyan vállalatokkal pályázott partnerségben, mint a Lockheed Martin, a Northrop Grumman, valamint a Draper.
Bezos 2 milliárd dolláros felajánlása pedig azért is fontos, mert a NASA akkor az elbírálás során részben a szűk költségvetésére hivatkozott, vagyis kiemelték, hogy kormányzati szervként erősen figyelembe kell venniük a megvalósítás anyagi feltételeit is.

Jeff Bezos cége újult lendülettel küldene embert a HoldraForrás: AFP/Blue Origin

Az Amazon és a Blue Origin alapítója most a NASA-nak írt levelében közölte, 2 milliárd dollárig teljes egészében hajlandó lenne állni a projekt költségeit, vagyis lemondana a kormányzati kifizetésekről. Cserébe a Blue Origin egy határozott, fix áras szerződést szeretne kötni az Űrhivatallal, miközben fedezné a teljes rendszerfejlesztést, sőt az itt felmerülő költségtúllépéseket is.

A NASA szóvivője közölte, megkapták Bezos levelét, azonban egyelőre nem kívánják azt kommentálni. Részben azért, mert a Blue Origin hivatalos panaszt tett a NASA ellen az illetékes kormányzati szervnél, mivel Bezos cége úgy vélte, az Űrhivatal igazságtalan előnyben részesítette a SpaceX-et, amikor lehetővé tette számára az árazás felülvizsgálatát az említett pályázatnál.

A hivatalos vizsgálat várhatóan augusztus elején zárul majd le, de iparági szereplők szerint nagyon valószínűtlen, hogy a Blue Origin számára kedvező döntés szülessen. A SpaceX szóvivője közben nem kommentálta a Bezos leveléről szóló híreket.

Jól látszik tehát, hogy a milliárdosok űrversenye csak fokozódni fog a következő időszakban. Ha pedig azt nézzük, hogy Bezos és Musk jelenleg a világ első és harmadik leggazdagabb embere, akkor gyanítható, hogy hatalmas összegek fognak még repkedni a levegőben a következő években.